Den kommunala välfärden går på knäna över hela landet när välfärdsbehovet ständigt ökar på grund av en snabbt växande befolkning och många nya invånare med stora behov. Trots det upplever Sverige just nu en våg av varsel och neddragningar på kommunal och regional nivå. Sjukusen bantar ned vårdpersonalen, 4 av 5 kommuner drar in på välfärden och jämfört med för ett år sedan har antalet kommunalt anställda minskat med 0,7 procent.
– Vi är fruktansvärt pressade, vi ligger på bristningsgränsen. Och vi jobbar fruktansvärt mycket övertid. Vi får SMS varje dag om att det saknas folk, säger undersköterskan Madeleine Fagernäs på det hårt drabbade sjukhuset Nya Karolinska i Stockholm, som nu varslar 600 läkare och systrar.
Och de nya invånarna har själva svårt att bära sina vårdbehov.
– Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, förklarade Annicka Carlsson från Arbetsförmedlingen i Filipstad, för SVT:s ”Uppdrag granskning” tidigare under hösten.
Bilden från Filipstad går igen i kommuner över hela landet.
– Vi har varit generösa och tagit emot många nyanlända, men i grunden så är det också ett demografiskt problem, säger Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson till SVT.
Konjunkturen viker ned kraftigt – men staten sväller
Samtidigt som många kommuner och landsting nu tvingas dra ned på välfärden så varnar statliga SBAB för att tillväxten per capita nästa år ser ut att bli negativ – det vill säga svenskarna väntas bli fattigare under 2020.
Men trots en sviktande ekonomi med en sjunkande rekryteringsgrad i näringslivet och neddragningarna inom kommuner och landsting, så är det desto muntrare tider inom den skattefinansierade statsapparaten. I statlig sektor ökade antalet anställda med 3,9 procent och lönesumman ökade med 5,4 procent det senaste året, meddelar SCB.