test
måndag, 17 juni, 2024
måndag, juni 17, 2024

Efter massinvandringen – nu tvingas kommunerna skära i välfärden

Efter många år av massinvandring är nu marginalerna slut i Sveriges kommuner och fyra av fem drar nästa år ned på välfärden. Detta samtidigt som de ekonomiska prognoserna ser allt mörkare ut.

En kartlägging som SVT har gjort visar att fyra av fem kommuner nu måste dra ned på den kommunala verksamheten.

– Vi har varit generösa och tagit emot många nyanlända, men i grunden så är det också ett demografiskt problem, säger Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson till den statliga TV-kanalen.

Bengtsfors måste spara 25 miljoner kronor nästa år och för att lyckas med det stänger man nu ned den dagliga verksamheten för psykiskt funktionsnedsatta och ett LSS-boende för handikappade. Även elevhälsan drar men ned på, gatubelysningen sänks och man kommer att snöploga vägarna mer sällan. Dessutom överväger man att minska antalet lekpatser i kommunen.

Några nya skattehöjningar för att stärka kommunens ekonomi är också uteslutna eftersom Bengtsfors redan har en av landets högsta skatter och är rädda att stöta bort hushåll som betalar inkomstskatt om man höjer skatten mer.

Samtidigt som många kommuner nu tvingas dra ned på välfärden så varnar statliga SBAB för att tillväxten per capita nästa år ser ut att bli negativ – det vill säga svenskarna väntas bli fattigare under 2020.

Senaste