söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Storm i SSU Örebro: ordföranden ledde misshandelsdrev på Twitter

Företrädare för det statsbärande partiets ungdomsförbund, SSU, har fångats i en stormvind på Twitter. Detta sedan ett välkänt konto på plattformen grävt fram material från 2020 där SSU-ordföranden planerar ett överfall och misshandel av en flicka. Orsaken uppges vara upprörda känslor efter en TikTok-rant i samband med BLM-hysterin samma år.

Det var i juni 2020 som det tände till. Ordföranden i SSU Örebro, Matilda Jansson, då 16 år, upprörs över en annan ung flickas inlägg på plattformen TikTok. Flickan i TikTok-videon säger sig bland annat mena att fallet George Floyd inte skulle fått lika mycket uppmärksamhet om det rört sig om en vit man som hade mist livet. Videon skulle, enligt uppgift, ha triggat SSU-ordföranden så till den grad att hon organiserade ett ”hembesök”, hos flickan. Hon taggar in ytterligare sju namn i tråden på Twitter.

Matilda Jansson leder, enligt skärmdumparna från det välkända Twitterkontot Plainview, attacken. Hon är dessutom, heter det, mer än villig att utföra smutsjobbet. Året då händelsen inträffade var Jansson bara 16 år vilket skulle rendera i lägre straff än om någon äldre tagit sig an att utföra misshandeln. I skärmdumpar på Twitter står det klart att denna sak diskuteras. En annan person skriver i tråden:

”Jag är snart 20 jag kan inte toucha henne, men om de finns någon från Örebro som är under 18 så kan jag skjutsa dig fram och tillbaka till Kumla!!!! Jag backar dig ifall något händer, och om någon över 18 är där jag kommer slåss. Skriv om du är intresserad”.

Vidare i Twittertråden är det, trots den till synes uppjagade stämningen, en person som ifrågasätter planen som börjar ta form. Den personen menar att problematisera bland annat att det tilltänkta offret bara är 15 år. Matilda Jansson säger sig vidare inte förstå varför det skulle innebära något problem utan hävdar att hon bör slås och som femtonåring ”borde ha mer vett i huvudet”.

Historien utspelade sig 2020. De flesta inblandade har idag raderat sina tweets eller helt enkelt raderat sina konton. Det är oklart om den unga flickan blev misshandlad. Matilda Jansson har idag ett annat aktivt konto på Twitter där hon säkert är mer medveten om sitt språk. Hon har ju trots allt trätt in som distriktsordförande för det regeringsbärande partiets ungdomsförbund.

Senaste