Det var en herrfrisörsalong på Storgatan centralt i Billesholm som strax efter midnatt, natten till lördagen, utsattes för ett sprängdåd. Laddningen förorsakade stora skador på fastigheten. Fönster krossades och brand skall ha uppstått. Ovanpå salongen finns två lägenheter där totalt åtta personer befann sig då sprängningen inträffade. Hur många av dem som är skrivna på adressen är okänt. Inga personer uppges ha skadats.
Enligt polisens notis är ”brottet att betrakta som grovt då flera personer befann sig i en lägenhet ovanför verksamheten då detonationen skedde.”
Någon timme senare larmades polisen till en lägenhet på Hantverkaregatan. Det gällde en beskjutning mot bostaden. Det var de boende själva som larmade. Inte heller här har några personskador inrapporterats.
Ägaren till frisörsalongen på Storgatan i Billesholm är Idris Hasan, 50 som har drivit sin frisörsalong sedan 2018. Han bor på den adress där skottlossningen ägde rum och berättar för Insikt24 att det var hans son och familjen gärningsmännen var ute efter.
I en intervju med Insikt24 berättar Idris att skjutningen var ett hot och ett mordförsök riktat mot familjen:
-Det var ett hot som vi fick efter sprängningen. De kom hem till oss med vapen, försökte tränga sig in. Vi trodde det var låst. De försökte ta sig in i vår bostad”, berättar Idris.
”Sex skott träffade i dörren. De sköt åt alla möjliga håll. Mot köket, sovrummet. De var ute efter att döda.”
Varken Idris eller någon i familjen såg hur många gärningsmännen var. De låg på golvet och gömde sig. Han menar att om gärningsmännen bara hade varit ute för att hota, hade de på sin höjd skjutit i luften.
-Men nu for de skarpa kulorna genom dörren. Det var ren tur att ingen blev träffad, säger han.
På frågan om gärningsmännen var kända, svarar Idris att han själv inte känner dem. Den äldste sonen Muhammed, däremot, gör det:
-En vecka innan sprängdådet tog de min son till Malmö. Där slog de och misshandlade på alla möjliga sätt. De torterade honom”, berättar Idris.
Bakgrunden uppges vara att sonen har vänner som är involverade i narkotikahandel. Han blev körd till Malmö och blev misshandlad i ett försök att få ur honom vissa uppgifter. Idris berättar genom sin tolk att man efter den händelsen inte längre vågade ha kvar sonen i Sverige. Därför skickades han utomlands. På direkt fråga om det var sonen som var måltavla för nattens spräng- och skjutdåd är svaret tveklöst ja.
Idris säger vidare att han och familjen inte alls känner sig trygga i Sverige.
-Myndigheterna kan inte skydda oss. Detta är ett land som går åt fel håll, säger han och fortsätter:
”Landet går åt helvete. Det fungerar inte längre. Jag känner många familjer som vill flytta och inte känner sig trygga.”
Personen som hjälpte till att tolka i intervjun vill inte ställa upp med namn:
”Nej, jag vill inte också råka illa ut. Men Idris säger att detta är viktigt att det kommer fram”.
Claes Osslén (SD), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, är bekymrad och överraskad:
”Det är hemskt tråkigt. Vi är inte vana vid händelser som denna i Bjuvs kommun. Jag känner för dem som är drabbade”.
Det är ett polisiärt ärende och de utreder bägge händelserna säger Osslén som inte vet något om bakgrunden eller vilket motiv som skulle ligga bakom våldet. Inte heller äger han någon kännedom om ägarna eller om de bor i kommunen.
-Det är så klart ett hot man vill utbringa, säger han.
Osslén menar att det handlar om kriminella gäng. Exakt vilka vill han inte ha någon uppfattning om men säger sig hålla med om att det som i större städer kan röra sig om narkotika och beskyddarverksamhet och att nattens händelser kan kopplas samman med utvecklingen i stort.
-Ja, det är klart att detta nu sprids ut i mindre orter, menar Osslén.
Kommunens första omedelbara åtgärd är att trygghetsvärdar och andra resurser sätts in kommande kvällar och nätter. På frågan om vilken strategi kommunen har svarar Osslén att det är att vara en resurs runt polisen. Men är nattvandrare lösningen? Hur ser Bjuvs handlingsberedskap ut
-Detta är något vi får ta i. Jag vill gärna se att vi får ytterligare kontakt med polis, att det ronderas mera. Jag är bekymrad, säger han.
Claes Osslén tror att polisen har hyfsad kontroll på vad som sker. En annan fråga är vad folk på gatan säger och tycker:
-De är säkert både överraskade och bekymrade”, säger Osslén.
Vad tror du de vill se hända framöver?
-Att vi är mer vakna för vad som kan hända. Att vi riktar mer uppmärksamhet på oroligheter man kan träffa på, svarar han avslutningsvis.
Insikt24 har även sökt oppositionsrådet Ulrika Thulin (S) som avböjer att kommentera.