söndag, 25 februari, 2024
söndag, februari 25, 2024

S-profilen Amin Barkhadle åtalas för ofredade

Den S-märkte somaliern Amin Barkhadle som i flera år drivit opinionsarbete och varit ledande i en rad ideella organisationer på vänsterkanten, står nu åtalad för ofredande mot en journalist. Barkhadle är, utöver sina ideella engagemang, VD för ett aktiebolag i byggbranschen. Han har även synts i offentliga sammanhang tillsammans med bland andra islamisten Rashid Musa.

Det var under ett upplopp i april 2022 som Amin Barkhadle hetsade en grupp stenkastare att angripa Exakt24:s reporter Christian Peterson. Det hela skedde i Rinkeby i västra Stockholm och Barkhadle gav sig själv på Peterson genom att spotta på hans kamera. Nu står han åtalad vid Solna tingsrätt för ofredande. Stämningsansökan lämnades in den 21 februari 2023.

Han har upprepat lyfts fram som ett föredöme och har intervjuats i flera medier. Men vem är han egentligen?

Dagens Nyheter rapporterade 2018 om det dödliga våldet i Rinkeby och intervjuar Barkhadle som då var engagerad i organisationen Förorten mot våld. Till tidningen sade han bland annat att ”när unga människor mördas på löpande band och ingenting händer, hur tror ni man mår som medborgare? Vi är rädda nu, paralyserade.” Han har även medverkat i SVT.

Amin Barkhadle, född 1984, skall ha kommit till Sverige som flykting. Han är projektledare för Rädda Barnen och nationell processledare för Folkets Hus och Parkers Riksorganisation där han bland annat arbetar med vad som kallas Förotsnätverket. Han är med och arrangerar en nätverksträff i Jönköping 31 mars – 1 april i Birkagårdens folkets Hus. På programmet finns teman som social rättvisa och visionsarbete. Barkhadle står som kontaktperson på Folkets Hus och Parkers hemsida för arrangemanget.

Den 38-årige Barkhadle har under flera års tid medverkat i och arrangerat olika möten. Bland annat 2016, inom ramen för Somaliska riksförbundet i Sverige, SRFS, medverkade i en ungdomskonferens i Rinkeby där Bilan Osman samt Rashid Musa föreläste och deltog i panelsamtal tillsammans med Barhadle och Leila Ali Abdulahi. Musa var vid tillfället förbundsordförande för Sveriges Unga Muslimer som enligt forskaren Sameh Egyptson är en del i Muslimska Brödraskapet i Sverige. Bilan Osman är känd från bland annat vänsterextrema Expo. Barkhadle företrädde själv Rädda Barnen under konferensen.

Barkhadle har, mot bakgrund av senare tids forskning om hur islamistiska krafter bland annat infiltrerar svenska organisationer, en central funktion. Som processledare inom Folkets Hus och Parker är det hans uppgift att skapa nya mötesplatser. På sin hemsida beskriver man sitt långsiktiga arbete som, sedan 2014, bedrivs för att stötta nya mötesplatser i områden med socioekonomiska utmaningar. Bland annat har satsningen fått stöd från myndigheten Delegationen mot segregation.

Utöver sitt engagemang i olika organisationer på vänsterkanten, har Barkhadle uppdrag som styrelseledamot i Haba AB där han även är verkställande direktör. Bolaget bildades 2020 och är verksamt inom byggbranschen, specifikt anläggning, nyproduktion, rot, betongarbete och snickeriarbeten. Även vägtransporter och godstrafik samt konsultarbeten inom anläggning för andra firmor i branschen.

Barkhadle har många strängar på sin lyra. Under 2023 släpps filmen Amina (Engelsk titel Savage) där han har en biroll och spelar karaktären Farah. Enligt honom själv är han även aktuell i rollen som Hassan i Netflix-serien I dina händer som är baserad på Malin Persson Giolitos succéroman med samma namn. Enligt Netflix skall den börja sändas under 2024.

Senaste