lördag, 3 juni, 2023
lördag, juni 3, 2023

Peterson efter mediestormen: ”Vänsterliberaler ser alla kritiska frågor som en attack”

Kritiska frågor till två dragqueen-artister beskrevs som en ”attack” av Aftonbladet och Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Det var för Insikt24 som Christian Peterson besökte Dramaten för att ställa frågor till dragartisterna Tjorven och Lillan, som gömde sig när han frågade varför duon väljer att rikta in sig på barn. Till Insikt24 säger Peterson att han – till skillnad från vad bland annat Aftonbladet rapporterat – deltog respektfullt och ville bilda sig en egen uppfattning om arrangemanget.

Få frågor har fått så mycket medial uppmärksamhet i den svenska debatten detta år som dragqueen-artisterna och deras sagostunder och arrangemang för barn. Den 16 maj besökte Liberalernas partiledare Johan Pehrson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg Dramaten, där dragartisterna Tjorven och Lillan höll rundvandring och uppträdde för en förskoleklass. I publiken fanns även Christian Peterson, som för Insikt24:s räkning försökte ställa ett par kritiska frågor till dragduon efter arrangemanget.

De kritiska frågorna skulle dock leda till stor medial uppmärksamhet, och Aftonbladet rapporterade bland annat att en ”högerextremist från Alternativ för Sverige” gick till ”attack”. Johan Pehrson beskrev även han de kritiska frågorna som en attack, och när SVT frågade partiledaren på vilket sätt Peterson attackerat eventet svarade han att reportern ”började filma och ställa en massa frågor”.

Dramatens pressansvariga, Lena Törner, säger till SVT att nationalscenen kommer att se över sitt säkerhetsarbete efter frågorna från Peterson, och att de försökte hindra reportern från att ställa frågor eftersom det fanns barn på plats.

– Han ville filma och ställa frågor, då hejdade vi honom, det var barn där. Man får inte filma barn och man får inte filma när vi gör uppträdanden eller visningar.

Peterson: ”Deltog respektfullt”

Till Insikt24 säger Christian Peterson att han betedde sig respektfullt under arrangemanget och att han gick dit för att bilda sig en egen uppfattning om dragduon:

– Jag var på Dramaten av samma anledning som Johan Pehrson och Paulina Brandberg, för att bilda mig en egen uppfattning om vad som egentligen försiggår på de här dragqueen-eventen. Jag deltog respektfullt, köpte biljett och satt tyst under hela jippot. Jag väntade tills alla barnen hade gått och sedan konfronterade jag dragqueen-artisten Tjorven och frågade varför de har valt att rikta in sig på barn, berättar Peterson.

Christian Peterson.

Angående anklagelsen om att Peterson ”filmade barn” säger reportern följande:

– Dramatens pressansvariga sa till SVT att man inte får filma barn, men när hon sökte upp mig och jag filmade henne så filmade vi inga barn alls. Sedan gjorde jag ju ett granskande reportage och filmade under själva arrangemanget, men de barn som syntes blurrades. Det är bara ett sätt för Dramaten att skylla ifrån sig, på samma sätt som de ljög och sa att jag ”attackerade” – jag ställde bara kritiska frågor, men enligt vänsterliberaler är alla kritiska frågor en attack just för att de inte kan förklara sin egen politik, säger reportern.

Christian Peterson säger även att det pratas mycket om drag-sagostunder, men att det är få personer som faktiskt besökt ett event för att bilda sig en egen uppfattning. Han säger dessutom att han ser mediauppmärksamheten som någonting positivt, och att exempelvis Expressens artikel om det hela var ”jättebra och objektiv”.

AFS sades ligga bakom

Johan Pehrson skrev i en tweet, som i skrivande stund har nått närmare 400 000 personer, att det var partiet Alternativ för Sverige som ”attackerade” eventet. Christian Peterson är dock inte medlem eller aktiv i partiet, men Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand svarar Pehrson i en tweet och skriver att han inte känner till att det skulle vara hans parti som ligger bakom, men att han ”hoppas att det stämmer”. Till Insikt24 utvecklar partiledaren vad han anser om dragqueen-event och Johan Pehrsons reaktion på de kritiska frågorna:

– Dagligen får vi höra hur fint och oproblematiskt det är med transsexuella män i medelåldern som vill umgås med barn i förskoleåldern. ”Hur osäker kan man vara? Vad ska hända? Bli inte så himla nervös av det här!”, sade till exempel Johan Pehrson till Jimmie Åkesson i partiledardebatten. I själva verket visar denna händelse att det är Johan Pehrson och drag-artisterna som är nervösa, inte vi kritiker. De tål uppenbarligen inte att journalister ställer frågor till dem, och säger nu att det ”inte får hända”. Vad döljer de?, undrar Kasselstrand.

Ansvarig utgivare: ”Liberaler ogillar journalister som granskar fel saker”

Simon O. Pettersson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Insikt24, säger i en kommentar att han anser att Liberalernas partiledare har en märklig syn på hur journalistiskt arbete bedrivs.

– Trots att det den senaste tiden har varit en omfattande diskussion om dragshower som riktar sig till barn, det togs till och med upp i partiledardebatten i Agenda, har ingen journalist granskat innehållet i dessa dragshower. Det är ett underbetyg för svensk journalistik. Att Christian Peterson informerar sig på plats och också ställer frågor till dem som genomför dessa dragshows är ett klanderfritt journalistiskt tillvägagångssätt, säger Pettersson och avslutar:

– Johan Pehrson verkar ha en märklig syn på hur journalistiskt arbete bedrivs och verkar endast tro på oberoende journalistik i den mån den inte ifrågasätter hans liberala världsbild. Det är ett av många exempel på liberalers hyckleri. De talar varmt om den fria pressen, men ogillar journalister som granskar fel saker.

Senaste