test
måndag, 17 juni, 2024
måndag, juni 17, 2024

Peter Soilander (S) får höjt straff i hovrätten för sina grova pedofilbrott

Peter Soilander är en 53-årig socialdemokratisk lokal- och kyrkopolitiker i Nyköping som för några månader sedan dömdes av Nyköpings tingsrätt till två års fängelse för två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och ett fall av sexuellt ofredande mot barn. Offren var endast mellan fem och sju år gamla. Nu höjer dock hovrätten straffet till fyra års fängelse för den socialdemokratiske politikern.

Insikt24 har vid flera tillfällen rapporterat om fallet med den 53-årige socialdemokratiske politikern Peter Soilander som gjort sig skyldig till grova sexualbrott mot två barn i åldrarna mellan fem och sju år. Både åtalet mot Soilander och domen av Nyköpings tingsrätt har utförligt gåtts igenom. Soilander har varit aktiv på både kommunal och kyrklig nivå i Nyköping kommun för Socialdemokraterna. Exempelvis har Soilander suttit som ersättare i Nyköpings kommunfullmäktige, varit aktiv i kultur och fritidsnämnden och enligt egen utsago till och med arbetat på regeringsnivå. I kyrkopolitikern har Soilander bland annat varit ersättare i Nyköpings församling kyrkoråd.

Den 53-årige socialdemokratiske politikern Peter Soilander. Foto: Privat

Peter Soilander dömdes i Nyköpings tingsrätt för att i två fall ha begått grova sexuella övergrepp mot ett barn som Soilander familjärt haft en nära relation till och som vid tidpunkten för brotten endast var fem och sex år gammal, något han ska ha begått genom att vid upprepade tillfällen tagit och/eller smekt barnet på underlivet. Dessutom har Soilander i ett annat fall sexuellt ofredat ett barn som var sju år, vilket var en dotter till en tidigare kvinnlig vän inom samma kyrkliga församling som Soilander var aktiv i. När det gällde den sjuåriga flickan hade Soilander blottat sig och frågat om han och det sjuåriga barnet ”skulle knulla”.

Nyköpings tingsrätt kom fram till att Peter Soilander gjort sig skyldig till brotten, bland annat efter vittnesmål från barnen och närstående till dessa, men också på grund av Soilanders anteckningar där han har beskrivit om vuxnas begär till barn och andra pedofila föreställningar. Bland annat har Soilander beskrivit saker som ”triggar” honom och det är exempelvis när ”små barn visar rumpan, vickar på den, böjer sig och visar underlivet”. Tingsrätten vägde därutöver in att Soilander anmälts för sexualbrott mot barn och att en orosanmälan gjorts efter att Soilander tagit på ett barns underliv.

Påföljden för Soilander i tingsrätten dömdes ut till två års fängelse. Fallet överklagades dock av åklagaren och när Svea hovrätt senare meddelade sin dom stod det klart att straffet mot Soilander blev dubbelt så högt. I stället för två år blev det fyra års fängelse för Soilander. Den socialdemokratiske politikern har anfört att han vid en fällande dom ”riskerar att bli av med sin bostad och att han inte kommer att kunna åta sig politiska uppdrag i framtiden”, men det här är ingenting som hovrätten menar har någon betydelse, varken för utgången eller påföljden.

Peter Soilander har överklagat målet till Högsta domstolen.

Senaste