Östling, som har en gedigen bakgrund inom näringslivet, bland annat som VD för Scania och ordförande i Svenskt Näringsliv, var på tapeten även 2017 efter att ha kommenterat de höga skatterna i Sverige med ”vad fan får jag för pengarna?”. Den retoriska frågan kritiserades hårt i etablerad media, men enligt Östling själv har många människor ”på stan” kommit fram och tackat honom för uttalandet.
Och i februari i år var det dags för Östling att provocera fram debatt igen när han i podden Smarta Samtal förutsåg en systemkollaps för de offentliga verksamheterna. ”Det finns inget förtroende kvar från medborgarna om det fortsätter så här”, menade Östling.
Och i Swebbtv passade han även på att ifrågasätta den svenska invandringen och dess konsekvenser.
– Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån. Och det har vi gjort. De som kommer från Mellanöstern och Afrika lever i ett samhälle som vi lämnade för snart hundra år sedan, sa Östling och tog som exempel upp när Scania försökte anställa närmre hundra somalier i fabriken i Oskarshamn:
– De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna.
Politisk resa
Leif Östling må framstå som en ”traditionell högerman” idag, men så har inte alltid varit fallet. Med bakgrund inom SSU kritiserade Östling skarpt Göran Persson-regeringen 2006 för att ha varit ”främlingsfientlig” och statsministern själv för att ha fällt ”rasistiska uttalanden”. ”Här finns plats för så där 20 miljoner människor”, menade Östling.
Men 2016 var tonläget lite annat. ”Den som inte ens kan läsa blir knappast mer anställningsbar för att ingångslönen ändras från 19 000 till 16 000 kronor”, sa Östling som vid det här laget hade börjat varna för konsekvenserna av den svenska massinvandringen. En kritik som sedan dess alltså har tilltagit.