Free Porn
xbporn
torsdag, 25 juli, 2024
torsdag, juli 25, 2024

Läkare förskräckt – dödshjälp istället för behandling av äldre coronasjuka

Belastningen på svenska sjukhus på grund av coronaviruset gör att distriktsläkare nu ska vårda framförallt äldre patienter sjuka i covid-19. Men den "vård" som föreskrivs är inte livräddande syrgas utan tvärtom morfin. “Det skyndar ju på döden", förklarar läkaren Jon Tallinger.

Exakt24 skrev den 31 mars om de nya riktlinjerna för hur vården skulle agera när vårdplatserna för covid19-sjuka börjar ta slut. Husläkare ska avlasta sjukhusen genom att ta över vården av äldre patienter och har därför fått en snabbkurs i så kallad palliativ vård, det vill säga smärtlindrande vård fram till döden. Centralt i dessa nya riktlinjer är en video producerad av Stockholms sjukhem som har delgetts berörda läkare runt om i landet.

Tankesmedjan Det Goda Samhället har tittat närmre på videon och bjudit in läkaren Jon Tallinger, som är specialist i allmänmedicin och berörs av riktlinjerna. Tallinger blev ställd när han insåg att han inte ska ge syrgas till patienterna, trots att den som är allvarligt sjuk i covid19 lider av just andnöd.

– Jag konstaterar till min förskräckelse att ingenstans nämns det att man även skulle kunna prova syrgasbehandling, säger Tallinger.

Istället föreskrivs en morfinbehandling som lugnar patienten, men ytterligare försvårar syreupptagningen.

– Morfin gör att man andas mindre och får mer syrebrist.

På frågan om inte morfinet då gör det mer sannolikt att patienten dör svarar Tallinger “Det skyndar ju på döden, ja”.

Bakgrunden till riktlinjerna tror Tallinger är att man inte har tillgång till syrgas på till exempel äldreboenden. Men samtidigt menar han att vilka sjukhussalar som helst skulle kunna användas för att hjälpa patienterna med andningen, istället för att med morfin hjälpa dem mot döden.

– Alla sjukhusrum har syrgas så bara de kom till sjukhuset så hade de kunnat få syrgas. Alltså en liten slang in i näsan, inget avancerat alls.

Tallinger antar att riktlinjerna beror just på bristen på kapacitet inom sjukhusvården, men menar att det logiska steget då istället borde vara att jobba för att få fram syrgas till landets äldreboenden.

Mamma plågades ihjäl utan syrgas
En av de som tycks ha drabbats av riktlinjerna är Catharina Alinders mamma Eva.

– De lät mamma ligga i så många timmar utan syrgas, och plågas ihjäl, utan att komma in på sjukhus. Hon jobbade hela sitt liv, och betalade skatt, och det här var tacken.

– Hon var nere på 60 procent i syresättning. Det var fruktansvärt för mig och min syster att behöva se hur hon led under sitt sista dygn, berättar Catharina.

Eva Alinder lär dock inte finnas med i dödsstatistiken över offer för covid-19.

– De hann inte testa mamma innan hon dog, och de testar inte döda personer, säger Catharina Alinder.

Senaste