tisdag, 3 december, 2024
tisdag, december 3, 2024

Internt dokument: Den 7 april är sjukhusen fulla

Den 7 april tar sjukvårdsplatserna slut i Stockholm. Sedan fortsätter vårdbehovet att rusa fram till 29 april då endast enstaka procent av de sjuka kan räkna med adekvat vård. Detta framkommer i ett internt dokument som nu har läckt från Region Stockholm.

Aftonbladet avslöjar under tisdagskvällen att sjuvårdplatserna i Stockholm beräknas vara fullbelagda den 7 april, enligt ett internt dokument som inte har varit känt för allmänheten förrän nu. Den 29 april väntas antalet i vårdbehov peaka och om viruset fortsätter att öka exponentiellt och i samma takt som nu så skulle det innebära att sjukhussängarna i Stockholm endast kommer räcka till ett par procent av de sjuka under toppen. Till det kommer en brist på livsviktiga respiratorer, som ser ut att ta slut långt innan sängarna.

Region Stockholms “lösning” på kapacitetsproblemet är att använda sig av vårdformen “avancerad sjukvård i hemmet”, och lägga över ansvaret på husläkarmottagningarna. Idag saknar personalen på mottagningarna utbildning för denna typ av vård, men en snabbkurs ska göra att läkarmottagningarna ska kunna beläggas med ansvaret att vårda coronapatienterna i deras hem. “Sänkt kvalitet kan behöva accepteras”, förklaras det i dokumentet.

Vidare ska husläkarna också snabbutbildas i “palliativ vård”, det vill säga den sista vården man ger döende patienter. Även denna vård ska ske i patienternas hem.

Den svenska modellen vs omvärlden
Även om en total nedstängning av Stockholm skedde imorgon så skulle det inte kunna förändra vårdsituationen till den 7 april mer än på marginalen, eftersom det normalt sett tar över en vecka från smitta till sjukvårdsbehov.

I övriga Europa försöker man istället undvika en överbelastning av vården och den massdöd som kan väntas medfölja, genom omfattande sociala restriktioner för att begränsa smittspridningen. Till exempel i Ungern där man nu har lyckats bromsa smittspridningen, samtidigt som man väntar på 2,5 miljoner testkit som snart kan göra det lättare att behålla kontrollen över viruset.

Tusentals svenska professorer, läkare och forskare har opinionsbildat för att även Sverige ska gå en sådan väg – men hittills förgäves. Man har också försökt få regeringen att dela med sig av sin data, modeller och prognoser för att därmed få en transparens och en öppen diskussion om vart vi är på väg, men även detta har varit förgäves.

Senaste