test
fredag, 21 juni, 2024
fredag, juni 21, 2024

Kvinnomisshandlare driver blogg med toppnamn från Vänsterpartiet

När en av Vänsterpartiets företrädare i Stockholm konfronteras om samarbete med en dömd kvinnomisshandlare och extremist blir det uppenbart jobbigt. Journalisten Christian Petersson från Konfliktzon fick inga svar på sina frågor men väl tillmälet ”pajas” av kommunpolitikern Jonas Lundgren, ett tilltag som sällan åldras väl i media och på sociala plattformar. Insikt24 har tittat närmre på kvinnomisshandlaren som nu har fått komma in i värmen och har bland annat funnit chockerande uppgifter i tidigare domar.

I ett nyligen genomfört försök till intervju med vänsterpolitikern Jonas Lundgren (V) ställdes frågan om hur han som tongivande politiker i Stockholm kan samarbeta med en person vid namn Kim Fredriksson. Detta samarbete tar sig bland annat uttryck i att de driver bloggen Aktuellt Fokus. Bland annat ställde journalisten Christian Petersson frågan till Lundgren, hur det rimmar med partiets hållning i fråga om kvinnofrid att samarbeta med Kim Fredriksson som är dömd ett flertal gånger för misshandel och ofredande av kvinnor.

I rapporten Den digitala kampen – autonoma rörelser på nätet, som Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, publicerade 2018 nämns Aktuellt Fokus som ett exempel på rörelser som, likt Antifascistisk Aktion, AFA, utgör den extremistiska autonoma rörelsen.

Redaktionen för bloggen Aktuellt Fokus består av Kim Fredriksson, Emil Tholander och Nicklas Andersson. Andra skribenter inkommer regelbundet med notiser, debatt- och nyhetsartiklar samt krönikor. Bland dessa märks Jonas Lundgren som senast stod för bloggens nyårskrönika. Även Loan Sundman, med kopplingar till såväl AFA som Researchgruppen, skriver för Aktuellt Fokus.

I rapporten förklarar FOI att begreppet autonoma miljöer används som ett samlande begrepp för alla radikala, utomparlamentariska vänster-, antifascistiska-, djur- och miljörörelser. Studien beskriver ett antal fenomen som är utmärkande för dessa miljöer.

”Protester och våldsamma demonstrationer hör till de företeelser som kanske är mest förknippade med autonoma rörelser”, konstaterar Lisa Kaati som är redaktör för rapporten. ”Den största delen av de autonoma rörelsernas digitala närvaro fokuserar på att mobilisera inför stora händelser och aktioner eller att informera om genomförda aktiviteter och sprida ideologiska budskap.”

Det finns, skriver man vidare, många olika, mer eller mindre våldsamma, metoder som används av autonoma miljöer för att påverka samhället. Vandalisering, brandbomber och trakasserier är exempel på några av de vanligare aktionerna.

Vanligtvis riktas våldet från extremvänstern mot politiska motståndare och samhällsinstitutioner som polisen. Även den nu aktuelle Kim Fredriksson har visat sig utöva våld, våld som för hans del riktats mot de kvinnor han har haft relationer med. Vid flera tillfällen har han dömts för misshandel och ofredande. I en av domarna från 2012 framgår ett händelseförlopp där Kim Fredrikssons dåvarande sambo efter att ha ”fått en käftsmäll och en örfil” går till sovrummet för att hämta sin dotter:

”Hon gick raka vägen in till sovrummet för att hämta Michelle. När hon passerade vardagsrummet kom Kim Fredriksson fram till henne och skallade henne samt drog henne i håret. Efter att hon blivit skallad tror hon att hon svimmade eftersom allt för en tid blev svart. Hon gick åter in i rummet som Michelle sov i. Kim Fredriksson gick efter henne och slog henne i ansiktet och sparkade henne. Totalt träffades hon av 8 – 9 sparkar. Kim Fredriksson hotade även att döda henne.”

Påföljden, skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, undanröjs året efter och påföljden bestäms av Helsingborgs tingsrätt till fängelse i fem månader. I augusti 2013 påbörjas intensivövervakning samtidigt som han blir intagen. Med en återstående strafftid på 1 månad och 20 dagar blir han i november villkorligt frigiven.

Andra brott han har gjort sig skyldig till är skadegörelse, ytterligare misshandelsfall och narkotikabrott, något han åtalades för så sent som i maj 2022. Frivården har enligt domen gjort en riskbedömning om framtida partnervåld som visat på att det föreligger en hög risk för våld mot partner och hög risk för våld mot andra män.

På sin egen blogg beskriver Kim Fredriksson sig som familjefar, vänsterextremist, aktivist, skribent och debattör. Intressen här i livet, skriver han, är konst och i synnerhet kroppskonst. Andra intressen han bär på är bland annat romsk historia och samhällsfrågor. ”Idag gör jag det jag är bäst på – att ge perspektiv på saker och ting och försöka sprida lite humor och kärlek här i världen.”

Hela intervjuförsöket med och konfrontationen av vänsterpolitikern Jonas Lundgren kan ses på kanalen Konflliktzon.

FOI-rapporten kan laddas ner här.

Senaste