fredag, 24 maj, 2024
fredag, maj 24, 2024

Detta är extremisterna som stöttade AFA-grundaren Mathias Wåg under rättegången

Under förtalsrättegången mot AFA-grundaren Mathias Wåg fanns det flera personer på plats som var där för att stötta, försvara och hindra journalister från att fotografera och ställa frågor till AFA-grundaren. Bland annat rör det sig om flera vänsterextremister och journalister med starka kopplingar till den vänsterextrema miljön. Insikt24 avslöjar vilka personerna är.

Uppdatering: Insikt24 har klandrats för denna produktion. Läs mer om detta här och här.

Under AFA-grundaren och Aftonbladet-skribenten Mathias Wågs rättegång under tisdagen, där han stod åtalad för två fall av förtal, befann sig flera personer på plats för att stötta och försvara den ökände AFA-grundaren. Från klockan åtta på morgonen hade militanta vänsterextremister börjat patrullera på gatorna runt tingsrätten. Väl inne i på tingsrätten hade en liten skara av kameraskygga vänsterextremister dykt upp för att stödja AFA-grundaren.

Före rättegången hade två militanta vänsterextremister attackerat Insikt24:s reporter Christian Peterson med både slag och sparkar, dock kom Insikt24:s reporter Per Björklund till undsättning och vänsterextremisterna valde att fly från platsen, något insikt24 tidigare rapporterat om.

Svante Tidholm

Den förste vänsterextremisten som var på plats inne på Stockholms tingsrätt, för att stötta Mathias Wåg under rättegången, var Svante Tidholm som bland annat är upphovsmakaren till det feministiska projektet ”Fatta Man”. Tidholms karriär som feminist fick dock ett abrupt slut när bidragen från Allmänna Arvsfonden tog slut.

Tidholm var klädd med keps och solglasögon för att dölja sitt ansikte så mycket som möjligt och var konstant bredvid Wåg för att vid upprepade tillfällen försöka hindra flera journalister från att fota, filma och ställa frågor till Wåg. När kamerorna istället riktades mot Tidholm försökte han undvika att fångas på bild. Troligtvis på grund av att han inte ville sammanblanda sitt vänsterextrema engagemang med sin offentliga roll som en ”oskyldig” feminist i mainstreammedier.

Efter att Svante Tidholm blev omnämnd i sociala medier valde han att stänga ned sin hemsida, sina sociala medier samtidigt som han försökte dölja sin identitet på diverse söktjänster som Ratsit.

Svante Tidholm försökte skydda AFA-grundaren Mathias Wåg från kritiska frågor från journalister

Victoria Rixer

Victoria Rixer var en av kvinnorna som var på plats och stöttade AFA-grundaren Mathias Wåg. Precis som övriga vänsterextremister som befann sig på rättegången, försökte Rixer hindra Insikt24:s fotografer från att bevaka rättegången. Efter att Rixer fångades på bild sprang hon ifrån tingsrätten och närvarade aldrig under huvudförhandlingen.

Rixer är journalist, där hon bland annat är programledare för Sveriges radios program ”Finnjävlarpodden”. Rixer stod tillsammans med Fatta Mans Svante Tidholm. Rixer har sedan tidigare flera vänsterextrema kopplingar då hon bland annat frilansar med föreningen Kapsylen som bas. Kapsylen är mest känd för att driva den vänsterextrema lokalen ”Kafé 44”, vilket är en samlingspunkt för vänsterextemister på Södermalm. I samband med polisens tillslag mot terroristorganisationen Revolutionära Fronten hade gruppen krismöten på Kafé 44 enligt polisens förundersökning. I övrigt har terrorgruppen AFA spelat in reklamfilmer i lokalen.

Victoria Rixer har dessutom medverkat i en rad vänsterextrema publikationer såsom Arbetaren, Feministiskt Perspektiv och Tidningen Brand vars ansvarig utgivare är AFA-grundaren Mathias Wåg. Rixer har även skrivit i den kommunistiska tidningen Flamman om Göteborgskravallerna 2001, där vänsterextremistiska terrororganisationer och andra grupper attackerade polis och slog Göteborg sönder och samman under ett EU-toppmöte. Rixer förskönar våldsverkarna under Göteborgskravallerna genom att kallade dem för ”gräsrotsaktivister” och beskriver den vänsterextrema organisationen ABC, som hjälper livstidsdömda mördare och terrorister, som ett ”fångkampsnätverk” och skriver i allmänhet om ABC i positiva ordalag.

En upprörd Victoria Rixer

Helena Hägglund

Helena Hägglund som är kollega till Mathias Wåg på Aftonbladet fanns även på plats för att visa sitt stöd för den åtalade AFA-grundaren. Hägglund skulle visa sig vara hysterisk när journalister fotograferade henne och Wåg, då Hägglund vid flera tillfällen gestikulerade med sina armar. Hon hade på sig solglasögon under hela rättegången men tog vid ett kort tillfälle av sig dessa. Då gick vår kameraman fram och fotograferade hennes ansikte.

Hägglund skriver frekvent på Aftonbladets kultursida och har även, likt Sveriges Radios journalist Victoria Rixer som var på plats, skrivit för flera vänsterextrema tidningar såsom Arbetaren och kommunistiska Flamman.

Hela Hägglund tar snabbt på sig sina glasögon för att minska risken att bli igenkänd av alternativmedia

Steven Cuzner

En annan man som var på plats för att stötta AFA-grundaren Mathias Wåg var den brottsdömde vänsterextremisten Steven Cuzner. Cuzner kom vid lunchtid och började omedelbart att peka finger mot Insikt24:s reportrar och försökte stoppa journalister från att fotografera. Cuzner var darrig i handen och hade svårt att få ur sig sammanhängande meningar.

Eftersom det var så många journalister på plats kunde Cuzner inte blockera alla fotografer samtidigt. Därför föreslogs det att han även skulle försöka blockera kamerorna med sina ben.

Video från när Steven Cuzner skakar samtidigt som han försöker hindra journalister från att filma.

Skadegörelse och våldsbrott

Steven Cuzner är sedan tidigare dömd för brott mot ordningslagen efter att han gått fram till några poliser innanför spärrarna vid T-centralen och skrutit om att han saknat färdbevis när han skulle åka tunnelbana. Då Cuzner inte kunde visa något färdbevis efter uppmaning från poliserna greps Cuzner och fördes bort utanför spärrarna och i samband med en skyddsvisitation försökte Cuzner frigöra sig från poliserna genom att ha ”krängt med kroppen och ryckt med armen”. Påföljden blev 1000 kronor i penningböter.

Steven Cuzner är även dömd för Skadegörelse efter att ha rivit ner en affisch från Sverigedemokraterna, där påföljden för Cuzner blev dagsböter 80 å 50 kr plus ett skadestånd på 21 000 kronor som skulle betalas till Sverigedemokraterna Stockholm stad. Insikt24 kommer att återkomma till Steven Cuzner brottslighet i ett längre reportage.

Den brottsdömde vänsterextremisten Steven Cuzner

Sarah Kim

Sarah Kim är sambo med Steven Cuzner och arbetar till vardags som sjuksköterska. På fritiden lägger Kim merparten av sin tid på engagemanget inom den vänsterextrema rörelsen där hon kan kopplas till det vänsterextrema fackförbundet Syndikalisterna. SAC är motorn inom den vänsterextrema rörelsen där militanta aktivister är ett stående inslag under deras 1-maj demonstrationer. Kim har även försökt arrangera feministiska konferenser, men detta har skett utan framgång.

SAC-aktivisten Sarah Kim

Michele Masucci

Michele Masucci undvek kamerorna på samma sätt som resten av vänsterextremisterna. Masucci förekommer i den vänsterextrema tidningen Brand, där Mathias Wåg är ansvarig utgivare. Tidningen Brand polisanmäldes av Säkerhetspolisen efter att de hade publicerat instruktionsmanualer för hur man producerar vapen som kan användas i mordbränder. Brottsförebyggande rådet har även bekräftat att Brand bemannas av flera aktiva vänsterterrorister från AFA.

En uppspelt Michele Masucci försöker dölja sitt ansikte med sin mobiltelefon.

Myra Åhbeck Öhrman

Myra Åhbeck Öhrman gjorde sig ett namn när hon medverkade i den vänsterextrema podcasten Haveristerna tillsammans med LO-ombudsmannen Henrik Johansson och SAC-medlemmen Axel Luo Öhman. Tillslut blev hon utkastad ur podcasten på grund av samarbetssvårigheter.

Idag är Åhbeck Öhrman ett slags vänsterextrem lösdrivare som endast deklarerade drygt 7000 kr per månad under 2022. Hur hon finansierade bussbiljetten till tingsrätten är ännu oklart. Under rättegången var dessutom Myra märkbart uttråkad och sömnig. Under pauserna sprang Åhbeck Öhrman bort mot tingsrättens bänkar där hon vilade.

En sömnig Myra Åhbeck Öhrman.

Insikt24 kommer att följa upp flera av ovannämnda personer i kommande reportage.

Senaste