test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

”Anti-rasisten” Henrik Johansson döms för förtal – kallade en person för mördare

Den välkände opinionsbildaren Henrik ”Henko” Johansson, grundare av sajten ”Inte rasist men…”, har dömts i Falu tingsrätt att betala skadestånd för förtal då han på Twitter felaktigt kallat en man för ”mördare”. Dom meddelades den 7 november.

Det var den 9 november 2021 som Henrik ”Henko” Johansson publicerade ett inlägg på sitt Twitterkonto med 13 000 följare. I inlägget har han, vilket tingsrätten finner klarlagt, gjort sig skyldig till förtal. Enligt domen har Johansson utpekat käranden som klandervärd genom att benämna honom som ”mördare”, en uppgift som inte är korrekt.

Förtal enligt brottsbalken
Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, gör sig skyldig till förtal enligt 5 kap. l § brottsbalken. Enligt bestämmelsens andra stycke ska det dock inte dömas till ansvar om den som lämnat uppgiften var skyldig att uttala sig eller om det annars med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgift i saken.

En viktig omständighet i domen är att Henrik Johansson inte har haft någon skyldighet att uttala sig på det sätt han gjort i inlägget på Twitter. Henrik Johansson hade kunnat välja att publicera inlägget utan att ange något namn, men eftersom han valde att uppge namn är skälet för detta att utsätta käranden för missaktning och hat.

Fler domar mot vänsteraktivister
Ytterligare en person, Axel Luo Öhman, som tillsammans med Henrik ”Henko” Johansson driver podcasten Haveristerna, har dömts för förtal mot samma man. I domslutet från maj i år meddelas att även Öhman skall betala skadestånd på 5000 kronor. Öhman, som också han är en känd vänsterdebattör, är sedan tidigare dömd för olaga hot mot en journalist inom alternativmedia.

Läs mer: Om politiskt motiverade processer och anmälningar

Senaste