I sitt tal till senaten sade Beaune att ”den senaste episoden, som tänjer på gränserna för det acceptabla, när president Erdoğan förolämpar republikens president, är avslöjande (…) gällande en omfattande turkisk strategi som går ut på upprepade provokationer”, tillade han.
”Vi har varit naiva för länge.”
Recep Tayyip Erdoğan uppmanade sina medborgare att bojkotta franska produkter dagarna efter att Paris hade återkallat sin ambassadör i Ankara efter att den turkiska statschefen ifrågasatte den ”psykiska hälsan” hos sin franske motsvarighet.
Turkiet anklagar president Emmanuel Macron för att uttrycka sitt stöd för yttrandefriheten gällande karikatyrer av profeten Muhammed under en hyllning till Samuel Paty, den franska läraren som halshöggs efter att ha visat karikatyrer av Muhammed i klassen. ”Det är alltid samma avsikt: att utöva maximal press på sina grannar och särskilt på EU. Vi har varit naiva för länge”, sade Clement Beaune.
Spänningar över gasfält i östra Medelhavet
Utöver dessa bråk har spänningarna och tvisterna mellan EU och Turkiet ökat under de senaste månaderna. Upptäckten av stora gasfyndigheter i östra Medelhavet under de senaste åren har lett till tvister gällande sjögränser mellan kustländer som Grekland, Cypern, Turkiet, Egypten och Israel.
Efter ett EU-toppmöte i Bryssel i mitten av oktober kritiserade Europeiska rådets ordförande Charles Michel återupptagandet av den turkiska gasprospekteringen i östra Medelhavsområdet och upprepade att EU planerade att utvärdera situationen i december med tanke på eventuella sanktioner.
Turkiet hotas också av USA:s sanktioner
Turkiet är också militärt engagerad i Libyen, till stöd för den nationella enhetsregeringen och i Syrien mot kurdiska styrkor, allierade med den internationella koalitionen mot IS, som flera EU-medlemmar tillhör. Den turkiska regeringen stöder också azeriska styrkor som är engagerade mot armeniska separatister i Nagorno-Karabach.
Turkiet är också under hot från sanktioner från USA:s efter nyss genomförda tester av ett sofistikerat luftvärnssystem, S-400, som köpts från Ryssland, mycket till Washingtons förtret, trots Natos varningar till Turkiet som är medlem i försvarsalliansen.
Hotet om sanktioner börjar nu konkretisera sig. Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian utfärdade i torsdags ytterligare en varning till den turkiske presidenten i radiokanalen Europe 1, med hänvisning till europeiska sanktioner, utan att specificera vidare, om han fortsätter sin offensiva politik i östra Medelhavet och fortsätter med sina ”hatiska uttalanden” mot Emmanuel Macron, som Erdoğan anklagar för islamofobi. Enligt inofficiella uppgifter till franska medier tänker Frankrike föreslå Europeiska rådet att avskaffa den tullunion som finns mellan Turkiet och Europa.
Tullunionen möjliggör skattefria ekonomiska utbyten och gynnar den turkiska ekonomin i högre grad än den europeiska. Den franska regeringen är därför redo att använda detta medel mot Turkiet för att attackera deras ekonomi, redan ansträngd. Inom regeringen bekräftas att detta förslag är under övervägande, men att det kommer att kräva att unionens övriga regeringschefer samtycker.
Ett svårt vapen att hantera
Med detta förslag vill Frankrike visa att landet står i främsta ledet när det gäller motståndet mot Erdoğans destabiliseringspolitik. Medan Frankrike utkämpar ett krig mot politisk islam, tycker den turkiske presidenten om att framställa sig som försvarare av världens muslimer som utsätts för vad han kallar en ”hatkampanj” som leds av Frankrike
Ekonomiska sanktionern är dock ett trubbig vapen som är svårt att hantera. Det skulle till exempel kunna slå tillbaka på franska företag närvarande i Turkiet.