test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Kalla fakta försökte infiltrera SD i Europaparlamentet

Nyligen avslöjade Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers att Kalla faktas reporter, som infiltrerade mediekanalen Riks och SD:s kommunikationsavdelning, även hade sökt jobb hos SD i Europaparlamentet. Weimers ifrågasätter nu om Kalla faktas infiltration verkligen handlade om att försöka granska en ”trollfabrik” eller om den egentliga avsikten var att smutskasta SD och försöka påverka partiets valresultat negativt i EU-valet.

Det var i början av förra veckan som TV4:s Kalla fakta släppte sitt första avsnitt av den kritiserade ”granskningen” om Sverigedemokraterna, där de påstår att partiet bedriver en så kallad ”trollfabrik” på sociala medier som ägnar sig åt att sprida desinformation. Efter det har ytterligare ett avsnitt, extramaterial och uppföljande intervjuer släppts från Kalla fakta och TV4:s håll om ämnet. ”Granskningen” skedde genom att en av Kalla faktas reportrar infiltrerade SD i ett års tid och i reportagen skildras infiltratörens jobb på både mediekanalen Riks och SD:s kommunikationsavdelning, där han smygfilmat olika samtal mellan medarbetare.

Läs även: Jimmie Åkesson om TV4:s Kalla fakta: ”Ren desinformation”

Resultatet av Kalla faktas infiltration blev att man fick se hur jargongen var inne på mediekanalen Riks och att det fortfarande finns en tät koppling mellan SD och Riks, en koppling som dock varit öppet för allmänheten i och med att SD tidigare ägt Riks. Kalla fakta påstår sig även efter infiltrationen ha kunnat bevisa att det finns 23 anonyma konton som styrs av SD:s kommunikationsavdelning, dit räknas dock konton såsom sdtobbe, ludvigaspling och SDregeringen. Utöver det pekades flera konton ut felaktigt av Kalla fakta för att vara en del av SD:s ”trollfabrik”, vilket även Kalla faktas reporter Emil Hellerud har bekräftat i inlägg på plattformen X, tidigare Twitter.

Läs mer: Kalla fakta erkänner: ”Trollkontona” går inte att koppla till SD

Nu har nya uppgifter kommit om Kalla faktas infiltratör och den här gången kommer det från Sverigedemokraternas europaparlamentariker Charlie Weimers som i ett inlägg på sociala medier skriver att infiltratören sökte jobb hos honom i Europaparlamentet. Kalla faktas infiltratör ska, enligt Werners, ha sökt jobb på hans kontor i Bryssel i oktober förra året. Infiltratören ska ha fört samtal med personer inom Konservativa Förbundet och sedan inkommit med en formell jobbansökan till EU-parlamentet. Det blev dock ingen anställning för infiltratören eftersom att det fanns andra som ”var mer lämpade för arbetsuppgifterna”.

Vidare ifrågasätter Charlie Weimers, i sitt inlägg, vad Kalla faktas faktiska avsikt var med ”granskningen” och om det egentligen handlade om att granska Sverigedemokraternas påstådda ”trollfabrik”. Weimers förklarar att Europaparlamentet ligger väldigt långt ifrån både partiets kommunikationsavdelning i Stockholm och mediekanalen Riks och att det huvudsakliga arbetet i Bryssel just handlar om parlamentariskt arbete. SD-politikern valde därför att fråga sig om ”Kalla faktas egentliga syfte var att göra ett reportage för att smutskasta Sverigedemokraterna och påverka EU-valet till vår nackdel”, vilket enligt Weimers dels skulle förklara varför Kalla fakta försökte infiltrera just i EU-parlamentet och även varför publiceringen skedde så pass nära det stundande EU-valet.

Sverigedemokraternas europaparlamentariker Charlie Weimers. Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Charlie Weimers avslutar sitt inlägg med att ställa två frågor till Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg.

– Var det ursprungliga syftet med Kalla faktas granskning verkligen att avslöja en ”trollfabrik”, eller var syftet enbart att hitta något negativt – vad som helst – om Sverigedemokraterna som TV4 kunde publicera innan valet?

– Om syftet med granskningen verkligen var att avslöja kommunikationsavdelningens “trollfabrik” i Stockholm, varför sökte Daniel Andersson då jobb i på mitt kansli i Bryssel?

Kalla faktas infiltratör har i en intervju med Expressen bekräftat att han sökte jobb hos Charlie Weimers i Europaparlamentet, något han enligt egen utsago ska ha gjort för att målet med att jobba inom partiet ”skulle vara trovärdigt”. Infiltratören påstår dock att han erbjöds en intervju för en praktik i Bryssel i, men att han då valde att tacka nej till jobbet eftersom att Kalla fakta skulle ”rikta in sig på kommunikationsavdelningen där misstankarna fanns”. Charlie Weimers har i ett inlägg på X dock hävdat att det var SD som valde att inte gå vidare med infiltratörens ansökan och att han överhuvudtaget inte fick något jobberbjudande.

Senaste