test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Vitrysslands inrikesminister antyder användning av dödligt våld efter att Lukasjenko kallat protesterna ett ”terroristhot”

Vitrysslands inrikesminister säger att säkerhetsstyrkor kan komma att skjuta skarpt mot de som deltar i ”sabotage eller terrorattacker” efter veckor av protester mot president Aleksandr Lukasjenko som nu övergår till en nationell strejk.

Varningen från inrikesminister Yury Karayeu den 28 oktober kommer en dag efter Lukasjenko beskrev de strejker som utlysts av oppositionen i veckan för ”åtgärder organiserade av kriminella grupper”.

Lukasjenko sade att landet ”börjar möta terroristhot”, med hänvisning till de veckolånga protesterna mot hans styre.

Karayeu, som har satts under EU-sanktioner för sin roll i de brutala tillslagen mot demonstranterna, sade i en intervju att vapen inte bör användas mot fredliga demonstranter.

”[Om] en person utför sabotage eller en terrorattack, attackerar poliser, måste de naturligtvis stoppas med alla sätt som står till polisens förfogande – från fysisk styrka till militära vapen”, sade han.

Vitryssland har haft nära nog dagliga protester sedan landets presidentval den 9 augusti som Lukasjenko, som har suttit vid makten sedan 1994, hävdar att han vann med bred marginal. Oppositionen och västerländska regeringar säger däremot att valet var riggat.

Våldsamma ingripanden av myndigheterna har resulterat i flera dödsfall, hundratals skadade, och mer än 10 000 gripanden. Det har förekommit omfattande och trovärdiga rapporter om tortyr.

Tusentals arbetare vid statsägda fabriker och privata företag samt studenter vid universitet över hela det landet har lyssnat till en uppmaning från oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja att delta i en nationell strejk efter att Lukasjenko hade ignorerade ett krav på att han skulle avgå, stoppa de brutala tillslagen mot demonstranterna, och fria politiska fångar innan den 25 oktober.

Tsichanouskaja sade den 28 oktober att hon hittills var ”nöjd” med utfallet av den strejk som inleddes den 26 oktober, men sade att hot från polisen och hämndaktioner mot arbetstagare ledde till en lägre mobilisering än väntat.

Eftersom den vitryska staten kontrollerar en stor del av ekonomin har tidigare strejker i fabrikerna inte varat länge, eftersom arbetstagarna har utsatts för påtryckningar och hot om uppsägning.

Under en digital presskonferens efter ett möte med Norges utrikesminister Ine Eriksen Soreide beskrev Tsichanouskaja de strejkande och demonstranterna som ”hjältar”.

Hon förklarade också ”hur våldsam kravallpolis” beter sig, för att förklara varför strejkerna inte har varit så ”omfattande som vi förväntade oss”.

Den 25 oktober samlades uppskattningsvis 100 000 människor i Minsk, i den senaste massprotesten mot Lukasjenko.

De flesta av landets oppositionsledare har arresterats eller tvingats fly, däribland Tsichanouskaja. Hon lämnade Vitryssland för att bege sig till Litauen dagar efter valet efter hot mot sig själv och sin familj.

Senaste