tisdag, 21 maj, 2024
tisdag, maj 21, 2024

Veganska föräldrar felnärde sitt spädbarn

Ett australiensiskt par vars strikta veganska livsstil ledde till att de felnärde sitt barn i en sådan utsträckning att hon så småningom utvecklade cerebral pares hade upprepade gånger ignorerat medicinsk rådgivning att deras växtbaserade kost inte skulle ge tillräckligt med näring åt deras lilla barn. Föräldrarna erkände sig skyldiga fredagen den 11 september i domstolen till att ha orsakat barnet allvarlig skada efter en lång period där de passivt betraktade den gradvisa försämringen av deras ett år gamla barns hälsa.

I augusti 2018 förde barnets far och mormor henne till Geelong Hospital, där hon visade sig ha omfattande blåmärken, missfärgad hud, utslag som täckte hennes kropp och flera öppna sår.

Läkarna lade in barnet på intensivvård och transporterade henne till Royal Children’s Hospital, där det senare visade sig att hon hade inre blödningar, blod i avföringen, var underviktig och krävde livsuppehållande åtgärder. Barnet blev kvar på intensivvården i en månad.

Åklagare Justin Lewis sade till domstolen att läkarna hade funnit att symptomen var helt relaterade till barnets näringsbrist och att barnets cerebrala pares – ett försvagande funktionshinder som barnet nu har drabbats av – berodde på detta.

Lewis sade att läkarna hade påpekat att barnets tillstånd ofta kunde hittas hos nyfödda i länder som upplever hungersnöd.

Den kliniske chefen för Royal Children’s Hospital Rehabilitation Service, doktor Neil Wimalasundera, har gått igenom barnets journaler och han drog slutsatsen att ”[barnet] har cerebral pares till följd av hjärnskada beroende av näringsbrist” enligt domstolshandlingarna.

Domaren Claire Quin fick på fredagen vittnesmål om att föräldrarna hade konfronterat vårdpersonal, som upprepade gånger upplyste dem om att en växtbaserad kost var olämpligt för ett spädbarn.

Föräldrarna, som deltog upp på distans via videolänk, lyssnade uppmärksamt på förhandlingarna där deras båda advokater bad domare Quin att inte utdöma fängelsestraff.

Paret bröt så småningom med sjukvården helt och hållet, med en känsla av att traditionell medicin ”inte förstod dem”.

Paret har sedan dess fått ett andra barn, men har separerat.

Advokat Jane Warren sade att mamman var en mer ”passiv” förälder, och att en ojämn maktbalans innebar att fadern tog nästan alla beslut om deras unga barns födointag. Men faderns advokat, Julia Munster, avvisade detta.

Munster sade till domstolen att fadern, som var den primära anhängaren till vegankost, inte litade på ortodox medicinsk vetenskap och sökte näringsmässiga substitut från utlandet.

Domare Quin konstaterade att paret hade fått veta av sjukvårdspersonal att kosten de hade tänkt för sin dotter ”inte kommer att fungera för deras spädbarn”.

”Dessa föräldrar, de var inte 19 eller 20 år gamla, de var i 30-årsåldern”, sade Quin.

”De fick veta att vad de tänkte göra var farligt för deras barn, men de fortsatte att göra det.”

Barnet, som nu är tre år, bor hos sin mamma och kräver flera skötare för sin vård.

Domstolen hemlighöll föräldrarnas identiteter efter att advokater framgångsrikt argumenterat att en offentliggörning kan påverka deras rykte bland andra föräldrar i deras bostadsområde, med tanke på att de är medlemmar i lokala barngrupper.

Åklagare Lewis var känslosam när han läste utredarens sammanfattning av bevis mot paret.

Lewis sade till domstolen att, efter att ha misslyckats med att hitta lämplig veganvälling, gjorde fadern sin egen av dadlar, frukt och andra grönsaker. Han har numera justerat sin egen kosthållning och äter kött.

Lewis beskrev också en konflikt föräldrarna hade med en sjuksköterska som, orolig för deras barns hälsotillstånd, eskalerande frågan eftersom hon inte hade hört från föräldrarna under en längre tid.

Föräldrarna svarade på hennes mejl och SMS med att hota att de övervägde att lämna in ett klagomål mot henne och att hennes mejl var ”onödiga” och att de ”tolkades som hotfulla” mot paret.

Lewis presenterade också SMS-konversationer som visar hur föräldrarna hånade en medierapport som var kritisk mot föräldrar som satte sina barn på en helt vegansk kost.

Munster sade att hennes klients moraliska skuld var ”av den lägre graden” och att han hade upplevt depression och ångest i kölvattnet av sitt barns sjukdom.

Domen kommer att avkunnas senare denna månad

Senaste