test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Världsbanken varnar: Låga räntor falsk trygghet för rusande skuldsättning

Sedan 2010 har världen sett den största och bredaste skulduppbyggnaden i modern tid, enligt Världsbanken. "Att hantera de befintliga skulderna kan komma att bli allt svårare under tider av finansiell oro, vilket potentiellt kan leda till en kris", konstaterar organisationen i en färsk rapport.

Världsbanken framhåller nu risken för en ny, global skuldkris, som en följd av den största skulduppbyggnaden på ett halvt sekel, rapporterar The Guardian. Av de fyra vågor av skulduppbyggnad sedan 1970-talet så är den nuvarande den största, snabbaste och bredaste, skriver organisationen i sin halvårsrapport Global Economic Prospects. Rapporten varnar för att historiskt låga räntor har gjort det lätt och billigt att låna och att en falsk trygghet därmed har skapats.

– Erfarenheten från tidigare vågor av skulduppbyggnad visar att dessa vågor brukar sluta olyckligt, säger Ayhan Kose från Världsbanken.

Sedan finanskrisen 2008 har skulderna framförallt rusat i utvecklingsländer. Mellan 2010 och 2018 växte skuldsättningsgraden i dessa länder till motsvarande 170 procent av BNP – en ökning med 54 procentenheter på åtta år. Och Kina står för merparten av den rusande skuldsättningen.

Världsbanken konstaterar att varje finanskris i modern tid har föregåtts av en stor skulduppbyggnad och ser därför med oro på det faktum att skulderna sedan 2010 har ökat som mest i utvecklingsländer och nya tillväxtekonomier – länder vars tillväxt också har varit viktig för utvecklade länders exportindustrier. Många av dessa länder “navigerar nu farliga vatten” när de går in i en period av svag tillväxt kombinerat med rekordhög skuldsättning, menar Världsbanken.

Tidigare skuldbubblor har antingen blåsts upp i offentlig sektor eller privat, men unikt denna gång är att skulderna byggs upp överallt, samtidigt som räntorna nu är lägre än någonsin tidigare. ”Att hantera de befintliga skulderna kan komma att bli allt svårare under tider av finansiell oro, vilket potentiellt kan leda till en kris”, enligt Världsbanken.

Senaste