Free Porn
xbporn
torsdag, 18 juli, 2024
torsdag, juli 18, 2024

Var femte coronadöd i Stockholm assyrier/syrian

Häromveckan larmade Somaliska läkarföreingen om att 6 av de 15 första coronarelaterade dödsfallen i Stockholm var somalier. Men den östafrikanska folkgruppen är inte den enda invandrargruppen i Sverige som är hårt drabbade. Nu berättar den syrianska journalisten Nuro Kino att nästan var femte död i Stockholmsområdet tillhör hans folk.

Det är i en ledarartikel i Svenska Dagbladet som den syrianska journalisten och opinionsbildare Nuro Kino berättar om utsattheten för coronaviruset bland hans landsmän.

”Mitt folkslag är överrepresenterat bland de som dött av coronaviruset i Stockholm. 43 av de 225 som fram till den 6 april har dött, är assyrier/syrianer. Det är nästan var femte”.

Även andra invandrargrupper är oproportionerligt hårt drabbade av coronaviruset. Armenier, greker och kurder tillhör offren och nio judar har dött av covid-19 i Sverige.

”Hur många av invandrat ursprung det rör sig om som dött av covid-19 vet ingen, men närmare hälften enligt flera källor på Stockholms sjukhus”, skriver Kino.

Kan ha genetiska orsaker
Kino tror att huvudorsaken till att invandrare i allmänhet och assyrier/syrianer i synnerhet är hårdare drabbade av viruset än svenskar är ett annat levnadssätt. Stora släktsamlingar på upp till 20 personer är inte ovanliga ens på vardagar. Bröllop och begravningar har ofta 500 deltagare.

Men Kino tror även att genetiska orsaker kan ligga bakom dödstalen. Han berättar om en bekant, en syriansk läkare och som hittat studier som tyder på att mer än olika umgängesformer är orsaken.

– Jag har letat och letat efter andra orsaker än de kulturella, och har bland annat hittat en studie från USA där man sett att människor med ursprung från Medelhavsområdet har genetiskt uttryckt mer benägenhet för utveckling av svårare ARDS (akut inflammatoriskt tillstånd med respiratorisk svikt), genom fler receptorer som är mottagliga för covid-19, säger den syrianska läkaren Kino varit i kontakt med.

Senaste