test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Vänsterextremisten Martin Karlsson döms för att ha förtalat Nick Alinia

Med hjälp av Förtalsombudsmannen har poddaren och opinionsbildaren Nick Alinia fått rätt till skadestånd på 20 000 kronor i en så kallad tredskodom då en vänsterextremistisk twittrare inte inkom med svaromål i tid. Twittrarens namn är Martin Karlsson, som tidigare hävdat att han hade ett långvarigt engagemang i Nordiska motståndsrörelsen, någonting som organisationen menar är ett påhitt. Insikt24 har talat med Nick Alinia och Förtalsombudsmannen.

I ett förenklat tvistemål tvingas vänstertwittraren Martin Karlsson att betala 20 000 kronor till opinionsbildaren Nick Alinia. Martin Karlsson har tidigare hävdat att han hoppat av från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, efter att långvarigt engagemang, någonting organisationen menar inte stämmer. Visserligen hade Karlsson ett visst engagemang i NMR under delar av 2014 och deltog på organisationens 1 maj-demonstration år 2016, men hans roll i NMR är kraftigt överdrivet, skriver organisationen på sin hemsida Nordfront. Nordfront skriver även att Karlsson bland annat påstått att det var ”dödsstraff” på att äta pizza i organisationen, och att han trodde att han skulle mördas när han vid ett tillfälle råkade äta pizza.

På Twitter benämner sig Karlsson som ”antifascist” och utrycker sig inte sällan nedlåtande mot politiska motståndare. I ett inlägg från den 6 juni skriver han exempelvis att Jimmie Åkesson ”blir fetare och fetare” varje gång han dyker upp i tv.

Den 16 april i år skrev Martin Karlsson ett inlägg på Twitter där han utmålade poddaren Nick Alinia som en kvinnomisshandlare, trots att Alinia aldrig misstänkts eller dömts för något brott.

”Du vet hon som dumpade dig för du slog henne. Jävla kvinnomisshandlare”, skrev Karlsson till sina följare.

I stämningsansökan skriver Alinias ombud att syftet med Karlssons ogrundade tweet var att ”utsätta Nick Alinia för omgivningens missaktning” genom att anklaga honom för brottsliga handlingar som ”dessutom är föraktansvärda sådana”.

Stämningen skedde som ett förenklat tvistemål, och då Martin Karlsson inte svarat i tid åläggs han att betala 20 000 kronor till Nick Alinia.

Alinia fick juridisk hjälp att driva fallet av den så kallade Försvarsombudsmannen, som grundades av reportern Christian Peterson. I en kommentar till Insikt24 säger Peterson att Förtalsombudsmannens stämningar hittills resulterat över 60 000 kronor i skadestånd:

– Detta är ett av många fall som Förtalsombudsmannen har drivit till förmån för ett bättre debattklimat. Totalt har våra stämningar genererat över 60 000 kr i skadestånd som har gått oavkortat till brottsoffren.

Till Insikt24 säger Nick Alinia att han är glad över upprättelsen och tacksam för den hjälp han fick av Förtalsombudsmannen:

– Jag är glad att jag får upprättelse. Han kallade mig för något vidrigt och fullständigt lögnaktigt. Rättssystemet höll med om att det var förtal och denna gång får vänstern smaka på rättvisa. Jag vill tacka FO för all hjälp under processen!

Förtalsombudsmannen firar vinsten

Under onsdagskvällen firade Förtalsombudsmannen vinsten mot Martin Karlsson där skadeståndet finansierade flera flaskor champagne och god mat.

Christian Peterson kommenterar: ”Ikväll är det Martin som står för notan när Förtalsombudsmannen firar ännu en framgångsrik stämning!”

Foto: Insikt24

Senaste