lördag, 25 maj, 2024
lördag, maj 25, 2024

Vänster och mångkultur sätter tonen för årets sommarvärdar

Vänstervärderingar och mångkultur. Det är två ord som skulle kunna sammanfatta en genomsnittlig del av de som detta år agerar sommarvärdar i Sveriges Radios P1 från midsommardagen fram till mitten av augusti. Några av namnen som illustrerar kantringen åt vänster och mångkultur är: Greta Thunberg, Mona Sahlin, Anders Tegnell samt imamen Awad Olwan.

”Sommar, sommar, sommar”. Denna kära melodi har sedan många decennier flödat ur svenska radioapparater varje år under de varma sommarmånaderna. Den har signalerat att det nu är dags för programmet ”Sommar” och därmed för ännu en sommarvärd att filosofera om stort som smått samt bjuda på sin favoritmusik. Det kan handla om de mest skiftande personer som får träda fram, alltifrån politiker, kända läkare, skådespelare, idrottsmän, musiker, journalister, uppfinnare och så vidare. Programmet ”Sommar” har inte sällan lyckats fängsla en stor del av svenska folket varje dag från och med midsommar fram tills att semestern är slut och skolorna börjar. Programmet anses som en svensk tradition och institution och har åtminstone hittills varit djupt förankrat i den svenska folksjälen.

Politisk korrekthet och mångkultur tar över
Men under senare år har det kunnat skönjas en tydlig förändring om att man från SR:s sida vill främja den alltmer grasserande mångkulturen samt politiska värderingar som ligger i linje med den vänsterliberala kontexten som totalt dominerar systemmedia och opinionsbildning i Sverige. Istället för att förmedla en känsla av svensk sommar har programmet ”Sommar” kommit att bli en åsiktsarena för aktivister och opinionsbildare med tonvikt åt vänster. Aldrig har exempelvis en Sverigedemokrat fått agera sommarvärd i SR:s P1, och när Nya Tider ringer upp Sveriges Radio för att försöka nå ansvariga för programmet ”Sommar” och ställa just denna fråga blir svaret följande då vi inte kommer längre än till växeln: ”Det går bra att mejla dina frågor”.

Detta år har den vänsterinriktade och mångkulturpräglade agendan slagit igenom med full kraft, något som med all tydlighet återspeglas i ett litet urval av årets sommarvärdar:

– Greta Thunberg, radikal klimataktivist, dotter till den lika vänsterradikala operasångerskan Malena Ernman.

– Mona Sahlin, före detta minister och politiker från Socialdemokraterna. Känd för svenskfientliga uttalanden om att andra kulturer minsann har traditioner medan vi svenskar bara har midsommar. Även känd för den så kallade Tobleroneaffären, men även för att inte sällan stötta muslimska kvinnors rätt att bära burka och hijab i Sverige. Hon har dessutom erkänt ”osant intygande” och för detta fått ett strafföreläggande

– Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Världskänd för den omstridda, svenska coronastrategin. Kritiserad av många, men hjälteförklarad av många i det vänsterliberala etablissemanget.

– Betlehem Isak. Dotter till den eritreanske journalisten David Isak som sedan många år är fängslad i Eritrea. Antirasist-aktivist och krönikör.

– Mustafa Mohamed. Somalier, löpare. Är barn till nomader i Somalia och skall enligt SR:s hemsida ägna en stor del av programmet åt att just prata om sitt före detta hemland.

– Awad Olwan, imam. Imamen Awad Olwan är verksam vid moskén i Fisksätra i Nacka, öster om Stockholm. Han har tillsammans med Svenska kyrkan varit pådrivande för att få till stånd projektet ”Guds hus”, där en moské och kyrka skall rymmas under samma tak. Detta projekt har Nya Tider skrivit mycket om under våren 2018. Awad Olwan är även känd för att ha bjudit in salafistiska predikanter till Fisksätra samt för att ha föreläst om Ramadan i bland annat Engelbrektskyrkan. Även detta har Nya Tider rapporterat om våren 2018.

Ett namn i listan över sommarvärdar sticker dock ut. Det är Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar. Han har hela tiden under coronapandemin varit kritisk mot den svenska coronastrategin samt mot Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell. I slutet av maj skall han bland annat till Aftonbladet ha sagt att Tegnells ord ”inte är Guds lag”.

Senaste