lördag, 20 april, 2024
lördag, april 20, 2024

Våldsamma upplopp i Malmö

Efter att medlemmar i det danska partiet Stram Kurs bränt en koran i Rosengård tog det inte många timmar innan grupper av muslimer samlades och började tända eld på bilar, anfalla räddningstjänst och poliser i regn av gatustenar. Men där polisen efter bara någon minut grep tre danskar misstänkta för hets mot folkgrupp för att de sparkat på en koran tillät man hundratals muslimer att härja i åtta timmar medan brandröken steg över Malmö. Nu oroar polisen sig för fortsatta kravaller under lördag.

Under fredagen valde den svenska polisen, som manifesterat tillsammans med politiker och religiösa ledare mot yttrandefrihet och demonstrationsrätten, att inte bara neka den danska partiledaren för partiet Stram Kurs tillstånden han sökt för att få hålla en islamkritisk manifestation i hela Skåne utan även att ge honom ett tvåårigt inreseförbud. Man menade att han ”hotar ordningen”.

Underförstått så var man rädda för att muslimerna skulle gå man ur huse för att genomföra våldsamma motdemonstrationer eller kravaller. Medan journalister, politiker och politiskt korrekta jublade över att man beslutat att stoppa alla islamkritiska demonstrationer för att inte riskera att ”kränka” muslimerna, eftersom man är rädd för våldet som dessa står redo att använda, visade det sig att medlemmar ur Stram Kurs ändå tog sig till Malmö och brände en koran. Detta filmades även och lades upp på nätet.

Senare greps tre medlemmar i partiet, misstänkta för hets mot folkgrupp, och två andra fördes bort från en manifestation vid Stortorget där man visade sin avsky mot islam genom att sparka fotboll med en koran. Reaktionerna blev de väntade och hundratals muslimer inledde våldsamma protester där gatstenar haglade över poliser långt in på natten. Men till skillnad från de fredliga islamkritikerna som greps närmast omedelbart för misstanken om att de begått hets mot folkgrupp tillät man hundratals muslimer att kasta sten och bränna bilar – i åtta timmar.

Våldsamma upplopp långt in på natten

Det hela började med att muslimer samlades vid Amiralsgatan vid Västra Kattarpsvägen och Scheelegatan redan vid 17.00. Stämningen var upprörd och muslimerna hade uppmärksammat att en koran hade bränts tidigare under dagen samt att en annan sparkats på mitt på en öppen gata. När runt 300 muslimer hade samlats runt 19.00 eskalerade situationen och bengaler tändes och raketer började efter hand att skjutas mot de poliser som fanns på platsen. Men istället för att gå in och ta kontrollen valde polisen att vara passiv. Det skulle inte visa sig fungera.

Vid 20.45 gjorde folkmassan en rusning mot poliserna på plats, som trots att de haft god tid på sig inte förberett sig för kravaller eller tagit på sig kravallutrustning. Poliserna tvingades backa under en hagelstorm av ägg och stenar samtidigt som ”Allahu akbar” eller ”Gud är större” ekade från den rabiata muslimska massan. Man skanderade även anti-judiska och andra islamistiska ramsor och startade bränder. Poliser utsattes för stenkastning och polisbilar och räddningstjänstens fordon skadades under det pågående upploppet.

– Sedan är det en mängd anmälningar om skadegörelse genom brand och vanlig skadegörelse, säger polisens presstalesperson Patric Fors till DN.

13 omhändertagna – alla släppa

Först vid 23-tiden hade polisen, som då fått förstärkning från piketen, lyckats mota tillbaka muslimerna som ville ta sig in mot centrala Malmö till Rosengård. Man öppnade upp amiralsgatan först vid 02.30 tiden, men stenkastning och upplopp runt omkring i området fortsatte ända in till 03.30 tiden innan situationen lugnade ner sig.

Polisen, som varit så snabb med att ingripa när islamkritiker manifesterade, var desto försiktigare under kvällen och natten. Trots att man klassat det som ett upplopp redan runt 21.00 och därmed hade rätt att inte bara skingra, utan även gripa alla inblandade, valde polisen en mycket försiktigare linje. Totalt grep man bara fem personer misstänkta för våldsamt upplopp, men totalt 13 står misstänkta för detta efter att ha identifierats och ytterligare 10 är misstänkta för störande av den allmänna ordningen. Man letar även efter bland annat en kvinna som menas ha varit en anstiftare till upploppet då hon manat på andra muslimer att begå våldsamma handlingar under upploppen. Under lördagsmorgonen meddelade polisen att samtliga misstänkta har försatts på fri fot.

Ett 20-tal bränder, inklusive uppbrända bilar, utreds nu av polisen. Flera poliser skadades under upploppet, men det exakta antalet är okänt.

– Inga privatpersoner är skadade, men bland polisen är det några stycken som är lindrigt skadade, säger Patric Fors, polisens presstalesperson i region Syd till Kvällsposten.

Oroas över eskalerande muslimska upplopp

Gårkvällen och nattens muslimska upplopp oroar polisledningen som nu förbereder sig för potentiella fortsatta upplopp under lördagen. Man har skickat in en förfrågan från övriga polisområden i region Syd. Man har även haft synlig närvaro i Rosengård för att förhoppningsvis förhindra fler scener som de som utspelade sig under gårdagen och som man själv säger, föra en kontinuerlig dialog med muslimska föreningar med förhoppningen att dessa skall kunna lugna ner muslimerna.

Bland de såkallade ”extraordinära händelser” som man förbereder sig för i Malmö, det vill säga naturkatastrofer, terrordåd eller dylika katastrofala scenarion som kan orsaka stor skada för infrastruktur, liv eller hälsa i Malmö finns det en punkt som utmärker sig. Förutom en terrorattack mot tunnelbanan eller Malmös Allmänna Sjukhus (MAS) är just omfattande invandrarupplopp något som man ser som bland de absolut farligaste möjliga extraordinära händelserna enligt källor till Nya Tider. I dokument beskriver man och jämför med invandrarupplopp i Frankrike samt konstaterar att man saknar förmåga att stävja sådana upplopp om de ges utrymme att växa över tid.

Polisförbundet kritiska

Strategin i Malmö tycks i stort vara att låta upploppsmakare hållas tills de tröttnar. Att gå in kraftfullt skulle då kunna ses som ytterligare en faktor som kan bidra till växande invandrarupplopp. Men den ”milda vägen” som polisen aktivt väljer har en baksida för poliserna på plats som förväntas utstå mer angrepp och ta fler risker, något som bland annat polisförbundet kritiserar starkt. När kravallerna väl bröt ut blev situationen svår för de poliser som var på plats och man tvingades backa samt såg sig inte bara i numerärt underläge, man saknade rent av den utrustning som krävdes för att säkerställa polisernas egen säkerhet.

– Det är en för jävlig arbetssituation, på ren svenska, säger Sophia Willander, ordförande Polisförbundet i region Syd till Kvällsposten.

Under lördagen har Sophia Willander varit i kontakt med flera kolleger som var i tjänst under fredagskvällen och natten och de är kritiska till hur polisledningen styrt insatsen.

– Det var en mycket svår situation. Det är för väl att vi har god erfarenhet av liknande händelser och att vi har en taktik att luta oss tillbaka mot. Men situationen var mycket svår.

Sophia Willander menar att frågan om vilka verktyg polisen har i liknande situationer är viktig.

– Vi riskerar att stå handfallna. I andra länder finns möjlighet att sätta in vattenkanoner och gummikulor, och vi måste hela tiden prata om vad vi ska ha för verktyg här.

Från polisledningens sida är man något mer försiktig. Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, säger i ett pressmeddelande:

– Det är beklagligt att man riktar sin ilska mot myndigheterna, men den förstörelse och oro som kvällens och nattens upplopp inneburit har drabbat alla Malmöbor. Vi har tillsammans med Malmö stad, föreningar och religiösa samfund arbetat för att Malmö ska vara tryggt och säkert och vi kommer att arbeta hårt för att återskapa tryggheten.

Invandrarupploppen i Malmö har uppmärksammats internationellt av flera medier, däribland RT, Figaro, Blick och Daily Mail.

Senaste