torsdag, 21 november, 2024
torsdag, november 21, 2024

Vaknar SD till liv?

Sverigedemokraterna har i de senaste opinionsmätningarna visat bättre resultat än vad som varit vanligt på senare tid. Det kan vara ett tecken på att SD börjar vakna till liv, att partiet börjar lyckas i uppgiften att sätta den politiska agendan.

Länge kändes valrörelsen påtagligt avslagen, trots valår var det som att hela den politiska verksamheten fortfarande var på sommarsemester. För en dryg vecka sedan hände dock något. Valtemperaturen började stiga, med debatter, utfrågningar och ständiga utspel.

Något hände också med SD. SD visade plötsligt ett nytt självförtroende och en ny aktivitet, något som erinrade om den tid när SD hade vind i seglen. Det började med Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg, som till skillnad från det försiktiga Almedalstalet var betydligt mer entusiasmerande och nationalistiskt. Sedan har olika former av utspel, inte minst i invandrings- och kriminalitetsfrågan, fått partiet att åter hamna i rampljuset. Sent omsider presenterades också ett valmanifest.

Stor uppmärksamhet fick den förnyade tunnelbanekampanjen, som lett till omfattande diskussion, inte minst efter att SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson spann vidare på den genom en provokativ tweet om återvandring.  

Detta avviker från hur förra valrörelsen bedrevs. Då gick partiet in i valrörelsen med mycket höga resultat i opinionsundersökningar, långt över 20 procent. SD försökte då taktiken att vara så försiktiga som möjligt, att inte göra någonting – det var till och med så att valaffischer helt utan budskap sattes upp. Resultatet blev att SD helt försvann i valrörelsen och slutade på kring 17,5 %.

Nu är utgångspunkten en helt annan. SD gick in i valrörelsen med låga resultat i opinionsundersökningar, efter att partiet varit i medieskugga under lång tid, bland annat på grund av sitt valhänta agerande under pandemi- och Rysslandskrisen.

Det går inte att på några veckor kompensera för flera års försummelser, för organisatoriska och personella brister. Det går inte att muta in helt nya områden, att vinna förtroende där partiet inte tidigare haft det.

Men det går att försöka sätta dagordningen, att få debatten att handla om ens egna kärnfrågor. Och i denna ambition verkar det som att partiet eventuellt kan ha lyckats genom sina många utspel i fråga om invandring och kriminalitet.

Flera opinionsinstitut ger nämligen SD högre resultat än på länge. Bäst resultat av de etablerade opinionsinstituten noteras hos Novus som ger SD hela 22 %, men också andra opinionsinstitut visar på en ökande trend.

SD har också draghjälp av flera uppmärksammade fall av grov kriminalitet, exempelvis den spektakulära skottlossningen i Malmö med en 15-årig gärningsman, vilket sätter profilfrågan kriminalitet i fokus.

Om SD lyckas hålla ångan uppe och inte gör några avgörande misstag kan det alltså tänkas att i alla fall förra valresultatet överträffas. Vad det kommer att betyda i konkret politiskt inflytande förblir dock osäkert.     

Senaste