fredag, 16 april, 2021
fredag, april 16, 2021

Ungersk coronaspridning minimal – nu avvecklas undantagslagarna

Efter knappt två månader avvecklas nu den ungerska nödlagen som möjliggjorde snabbare smittskyddsarbete under kulmen av coronasmittan. Ingen av de västerländska, etablerade medier och politiker som påstod att lagen innebar att Ungern hade blivit en "diktatur" tycks i skrivande stund ha bekräftat att landet nu blir en "demokrati" igen.

Både under söndagen och måndagen testades 15 personer positiva för covid-19 i Ungern – den lägsta nivån sedan pandemin fick spridning i Ungern i mars. Som mest testades omkring 100 personer om dagen positivt i april. De senaste siffrorna kommer efter flera veckor av stegvisa lättnader av de restriktioner som infördes medan spridningen fortfarande var tilltagande. I dagsläget är det mesta öppet som vanligt igen i Ungern, men munskydd krävs i affärer och lokaltrafik.

I och med den begränsade spridningen så bedömer den ungerska regeringen nu att man inte längre har något behov av de undantagslagar som infördes den 30 mars och som gav regeringen möjlighet att fatta beslut som berör specifikt smittskydd utan att först behöva gå genom parlamentet. Trots att lagstiftningen röstades igenom av det ungerska parlamentet och när som helst kunde avskaffas av just parlamentet, och trots att den inte skiljer sig väsentligt från motsvarigheterna i Sverige och många andra länder, så anklagades den av de politiska etablissemangen i Västeuropa och Sverige för att vara “odemokratisk”.

Svenska Miljöpartiet gick så långt som att kalla Ungerns premiärminister Viktor Orbán för en “diktator” och påstod att han hade “suspenderat parlamentet”. När Exakt24 kontaktade Miljöpartiet så lovade man återkomma med faktaunderlag som stödde påståendena, men trots flera mail och telefonsamtal så har partiet fortfarande inte återkommit och man har heller inte förklarat sig på någon annan plattform. Expressen spekulerade i att de särskilda smittskyddslagen skulle gälla för evigt.

Men nu röstar alltså parlamentet om att avskaffa den tillfälliga smittskyddslagen – knappt två månader efter att den röstades igenom och efter att behovet av snabba smittskyddsbeslut inte längre bedöms kvarstå.

Exakt24 har ännu inte kunnat bekräfta några artiklar eller uttalanden från de av etablissemangets medier och politiker som tidigare hävdade att smittskyddslagen innebar att Ungern hade blivit en “diktatur”, där de bekräftar att diktaturen nu avskaffas och demokratin återställs i Ungern. I Sverige är motsvarande undantagslag fortfarande i bruk, trots att den svenska regeringen till skillnad från den ungerska endast representeras med en minoritet av riksdagen.

Senaste

Barnpsykologer slår larm om fördubblat antal självmordsförsök

Dödsfallen i självmord kan komma att överstiga antalet döda i Covid-19 i vissa åldersgrupper

Marxistisk BLM-ledare massinvesterar i fastigheter

Skapar frågor och kritik inom och utom BLM

Liberalerna riskerar att bli högerblockets motsvarighet till Miljöpartiet

Liberalerna kan verka som ett obetydligt parti, men det kan komma att åsamka Sverige stor skada.

Socialkonservatismen inför framtiden

Vad är socialkonservatismen och vilken relevans har den idag?

Kinas gigantiska fiskeflotta tömmer haven på fisk

Dold krigsföring för kontroll och expansion

#MeToo och den sekulära normlösheten

Joakim Förars kritiserar #MeToo från ett etiskt kristet perspektiv

Fransk familj anmäler AstraZenecas vaccin for dråp

Fortsatt diskussion om AstraZenecas vaccin

Seriekriminell barnvåldtäktsman slipper utvisning

Ännu en dömd gärningsman undslipper utvisning

Migrationskaoset från 2015 kan upprepa sig

De Gröna har medvind i opinionen i Tyskland

Talet om demokratin är ett fikonlöv för liberalismen

Demokratin försöker omdefinieras till att bli ett annat ord för liberalismen

På påskdagen: ur Kristi pinas historia

Läs Nathan Söderbloms gripande skildring

Högern och konservatismen

Jan Olof Bengtsson fördjupar i detta bidrag en bortglömd sida av konservatismen: avvisandet av jämlikheten.

Populärt