test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Ung Vänster skändade svenska flaggan och störde Kungsbackabor under nationaldagen – många tvingades gå hem

Under nationaldagen störde och saboterade ett 20-tal, delvis maskerade vänsterextremister och kommunister från Ung Vänster respektive Revolutionär Kommunistisk Ungdom den allmänna ordningen i centrala Kungsbacka samtidigt som Alternativ för Sverige höll torgmöte i kommunen. Ung Vänster skändade bland annat den svenska flaggan och skrek vänsterextrema ramsor så att vanliga Kungsbackabor som satt på uteserveringar i närheten valde att gå hem för att slippa höra på gapandet. Flera Kungsbackabor, däribland barn, uppmanade även vänsterextremisterna från Ung Vänster att sluta skrika och gå hem, och många påtalade även sitt missnöje för polis på plats. En anmälan från polisens håll har även upprättas på grund av Ung Vänsters motdemonstration.

Runt om i Sverige har olika nationaldagsfiranden anordnats med framförallt opolitiska inslag. I år har det dessutom varit lite extra firanden på grund av 500 års-jubiléet av Sveriges självständighet. Men en del demonstrationer och politiska tillställningar har hållits under Sveriges bemärkelsedag. Bland annat i Kungsbacka där det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige höll torgmöte och i Göteborg hölls en liten demonstration med budskapet ”riv Tidöavtalet”. Demonstrationen i Göteborg kommer Insikt24 inom kort att rapportera närmare om.

Inför Alternativ för Sveriges torgmöte i centrala Kungsbacka på nationaldagen hade Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster uppmanat sina anhängare på sociala medier att de skulle protestera, störa och ”inte ge en millimeter åt rasisterna”.

Ung Vänster uppmanar sina anhängare att störa Alternativ för Sveriges torgmöte i Kungsbacka.

Väl på plats i Kungsbacka dök ett 20-tal vänsterextremister och kommunister från Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) upp. Vänsterextremisterna stod bakom två banderoller med budskapen ”stoppa rasistpartierna” respektive ”genom organisering och kamp släcker vi fascismens bränder”. Även RKU:s kommunistiska flagga syntes till bakom banderollerna.

Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom skränar och skriker i centrala Kungsbacka. Foto: Magnus B Pålsson

Under mötet skränade och skreks vänsterextrema budskap av de personer från Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom som var där. Några av sakerna som ropades var klassiska ramsor som vänstern brukar använda sig av vid störande av invandringskritiska partiers möten, däribland ”inga rasister på våra gator”. Men även andra ramsor kunde höras, bland annat svenskfientliga sådana, och ramsor vars budskap var att AFS-sympatisörer inte skulle ha några jobb. Det ropades även ramsor som var direkta påhopp mot flera av AFS-sympatisörerna, till exempel på deras klädsel.

Det som dock var särskilt anmärkningsvärt under torgmötet var att vänsterextremisterna från Ung vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom som störde och saboterade Alternativ för Sveriges möte, gjorde det så pass mycket genom skrikande och gapande att vanliga Kungsbackabor började tröttna. En del Kungsbackabor hade tagit sig till centrala Kungsbacka på nationaldagen för att sitta på uteserveringar och ha det trevligt, men när de tvingades behöva höra på vänsterextremisternas skränanden så resulterade det i att många valde att gå hem från uteserveringarna. Vissa av Kungsbackaborna gick även fram till Ung Vänster och påtalade sitt missnöje och uppmanande också att vänsterextremisterna skulle gå hem istället för att stå och gapa och skrika. Till och med några barn uppmanade Ung Vänster att gå hem i frustration, i stället för att som Ung Vänster skanderade att uppmana AFS-sympatisörerna att gå hem. Även personal från uteserveringarna ville att Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom skulle sluta gapa och visade detta genom att gå fram till poliser på plats för att påtala sitt missnöje.

Polisbevakningen på plats var stor i Kungsbackas mått mätt. Två dialogpoliser fanns på plats och ett 10-tal andra poliser. Polisen valde även att upprätta en polisanmälan på grund av att Ung Vänster inte hade något tillstånd för motdemonstrationen.

Något som drog till sig uppmärksamhet under mötet var att Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom hade passat på att skända den svenska flaggan under nationaldagen. Flera av vänsterextremisterna stod och höll upp en svensk flagga som var nerklottrad med texten ”kuken” på. En del förbipasserande Kungsbackabor kollade på den skändade flaggan och skakade samtidigt på huvudet mot den vänsterextrema motdemonstrationen. Ung Vänster försökte även störa och överrösta när nationalsången sjöngs på torget.

Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom skändade den svenska flaggan under Sveriges nationaldag. Foto: Magnus B Pålsson

Somliga av vänsterextremisterna från Ung Vänster och Revolutionär Kommunistisk Ungdom var även maskerade under mötet i Kungsbacka, samtidigt som de stod och skrek. Främst används maskering av vänsterextremister under motdemonstrationer av två skäl, i första hand för att försöka dölja att ens identitet avslöjas via foton och i andra hand för att upplevas som mer hotfull.

En del av de 20-tal vänsterextremister som dök upp var maskerade. Foto: Magnus B Pålsson

Något som var signifikant för den vänsterextrema motdemonstrationen var att de allra flesta kom tillresta från Göteborg. Väl på plats uppmärksammades det att många av vänsterextremisterna inte orkade stå upp och skrika hela tiden. Många valde i stället att i omgångar att sätta sig ner och vila. Framför allt på slutet av torgmötet blev detta påtagligt.

Många vänsterextremister orkade inte stå och skrika hela tiden, och tvingades istället att vila. Foto: Magnus B Pålsson

Några av de mest kända inom sfären i Ung Vänster i Göteborg som hade kommit till Kungsbacka var Joel Macao, Molly Knight, och Claudia Sköld (Sköld har Insikt24 tidigare skrivit om). Även Vänsterpartiets toppolitiker i Göteborg Johan Svensson var enligt egen utsago på plats på torgmötet och var med och störde mötet genom att skrika. Insikt24 har tidigare upprepat rapporterat om V-toppen Johan Svensson, dels när Svensson jämförde företagare med slavägare, dels när han nyligen uttryckte att Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson skulle skändas. En frontfigur som dock inte fanns på plats i Kungsbacka var Ung Vänsters brottsdömde förbundsstyrelseledamot Joel Elisson. Elisson brukar annars ständigt vara på plats vid invandringskritiska partiers arrangemang för att störa dessa.

Senaste