fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Ung Vänster ringer polisen och börjar gråta efter kritiska frågor

Under torsdagen genomförde Ung Vänster en aktion utanför Inspektionen för strategiska produkter, ISP, där de protesterade mot svenska vapenexporter. Trots att de i megafon ropade att ”de är många” samlade aktionen endast ett tiotal personer. Insikt24 var på plats för att intervjua deltagarna, vilket skulle visa sig vara lättare sagt än gjort då Ung Vänster bestämde sig för att ringa polisen istället för att svara på frågorna. Se video i artikeln.

Torsdagen den 17 augusti samlades ett tiotal vänsteranhängare utanför ISP:s byggnad i Solna för att protestera mot svenska vapenexporter till bland annat den Saudiledda koalitionen som strider i Jemen. På sin Facebook-sida skriver Ung Vänster att vapenföretag likt Saab och Bofors inte kan exportera krigsmateriel utan tillstånd från ISP, och att ungdomsförbundet därför kommer att ”sätta strålkastarna” mot ISP framöver.

En av personerna på plats var 19-årige Duri Korsman, som är ordförande för Ung Vänster i Storstockholm och som tidigare har gett sitt stöd till terrorklassade PKK. Även Kassandra Iakovidou, som sitter i distriktsstyrelsen för Ung Vänster i Storstockholm och är 17 år gammal, var på plats och vände ryggen till när reportern Christian Peterson försökte ställa frågor.

Kassandra Iakovidou från distriktsstyrelsen vände ryggen till.

När Insikt24:s reportrar kom till platsen för att ställa frågor blev det snabbt dålig stämning, och en person ställde sig medvetet i vägen för kameran under hela aktionen. När Christian Peterson frågade deltagarna varför de valde att delta i demonstrationen vände de flesta sina ryggar till, förutom en 17-årig aktivist som ställde upp på en intervju.

Kassandra Iakovidou och andra aktivister ringde polisen och började gråta.

Tjugo minuter in i aktionen gick en grupp aktivister från demonstrationen och ringde polisen, som snabbt kom till platsen. En av personerna som ringde polisen, och som även började gråta när hon fick kritiska frågor, var Kassandra Iakovidou. Till polisen hade Ung Vänster-aktivisterna sagt att Insikt24:s reportrar var ”motdemonstranter” som betett sig illa, men efter samtal med polisen framkom det dock snabbt att så inte hade varit fallet.

Senaste