test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Ubåt med knark för en miljard beslagtagen i Spanien

Knarkubåtar har blivit allt vanligare vid smuggling från Mexiko till USA, men nu har för första gången en dylik farkost beslagtagits i Europa – efter en 20 dygn lång seglats över Atlanten. Last? Tre ton kokain.

I flera dagar har spansk polis följt den 20 meter långa ubåtens färd mot det spanska fastlandet. Och vid staden Aldán i Galicien väntade narkotikapolis in farkosten när besättningen plötsligt sänkte ubåten en bit ut från land. Av tre besättningsmän är en fortfarande på fri fot, medan spansk polis kunde gripa de andra två – som är ecuadorianska medborgare – i vattnet, skriver El Pais.

I ubåten fann man sedan över tre don kokain, som polisen misstänker kommer från Colombia. Marknadsvärdet uppskattas till motsvarande en miljard svenska kronor.

– Det är ett historiskt tillslag, det kommer att finnas ett före och efter den här internationella insatsen, säger Javier Losada från den regionala regeringen i Galiien.

Enligt spansk polis är detta första gången som en knarkubåt beslagtas i Europa och detta efter en längre tids spaning då källor till polisen hade varnat om att knarkubåtar ska användas för den 20 dagar och 300 mil långa resan över Atlanten.

Ubåtarna tros byggas i djunglerna i Surinam och  Guyana och priset för en båt ska vara 15 miljoner svenska kronor.

Senaste