Tysklands militära elitstyrka KSK kommer att upplösas ”på grund av högerextrema kopplingar”, sade Kramp-Karrenbauer. ”Vi kommer att ge KSK tid att trycka på återställningsknappen” tillade hon.
Kramp-Karrenbauer offentliggjorde strukturella reformer av KSK-enheten, något som inkluderar upplösningen av ett av dess fyra stridskompanier. Och skulle KSK misslyckas med sin omvandling tills i slutet av oktober så kommer det att upplösas helt.
En video från Deutsche Welle som rapporterar om beslutet innehöll vittnesmål från en soldat inom enheten: ”Någon gjorde ett skämt om judar. Det handlade om långa näsor, såna saker. Sedan sade någon annan: ’Vad är det, kompis? Menar du att det fortfarande finns judar? Jag trodde att vi hade utrotat dem alla. Vi måste göra ett nytt försök.’”
Den försvarspolitiske talesmannen för AfD:s parlamentariska grupp, Rüdiger Lucassen, kritiserade upplösningen av KSK. ”Det finns anledning att befara att de åtgärder som nu har aviserats kommer att försämra våra specialstyrkors operativa beredskap på lång sikt” säger Lucassen.
Samtidigt anklagade han Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) för att inte ha lett Bundeswehr ordentligt. Misslyckandet med det militära och politiska ledarskapet ledde slutligen till allvarliga disciplinära brott. ”Med gott ledarskap, militär utbildning och den nödvändiga omsorgsplikten från de överordnade behöver en militär enhet inte upplösas.”
Hans partikollega och AfD:s parlamentariska gruppledare i Berlin, Georg Pazderski, klagade förra veckan över att upplösningen av KSK:s andra kommandokompani skulle utlösa helt ogrundade allmänna misstankar mot alla soldater. ”Kramp-Karrenbauer försvagar trupperna, som redan kämpar, genom ytterligare ett moraliskt slag under bältet med en försumlighet som äventyrar Tysklands säkerhet.”
Kramp-Karrenbauer sade att varje KSK-soldat var tvungen att besluta sig om han ville stanna kvar i armén genom att göra rätt politiska val. En särskild representant kommer senast i oktober att rapportera om huruvida de åtgärder som Kramp-Karrenbauer beordrat har genomförts.
Bundeswehrs största fiende är nu deras eget ledarskap. De sociala omvälvningar som har format det offentliga klimatet sedan början av migrantkrisen har också drabbat de väpnade styrkorna och prövat förhållandet mellan överordnade och underordnade. Avvikande åsikter har ansetts som oönskade sedan den ökända försvarsministern Ursula von der Leyens kommentar om ett ”attitydproblem” i trupperna.
Gång på gång har det talats om stora ”högernätverk” inom Bundeswehr, för vilka inga bevis hittills har påvisats utom en eller två isolerade incidenter. Och i motsats till standardpåståendet att trupperna ”inte är generellt misstänkta” (enligt militärkommissarie Eva Högl) medverkar detta till att kraftigt begränsa soldaternas rättigheter.
En ny lag införs som anger att soldater som befunnits skyldiga till ett pliktbrott nu kan avskedas lättare under sina första åtta tjänsteår och inte längre inom fyra år som tidigare. Detta innebär en fördubbling av den ”försöksperiod” under vilken en soldat kan avskedas av personalenheten utan att få rätt till en prövning av militärdomstolen.
Dessutom kommer den period då en soldat kan straffas för ett brott ökas från sex till tolv månader och betydligt högre böter kommer att vara obligatoriskt i framtiden.
I själva verket innebär detta att anklagelser om påstådda överträdelser från enskilda soldater inte längre behöver styrkas.
Kramp-Karrenbauer anser att hon har hittat ett effektivt verktyg i ”kampen mot extremism”, men Bundeswehrs fackförbund kallade det ”orättvist och oproportionerligt”. Föreningen ser sina medlemmars rättigheter offras till förmån för en mediekampanj.
Detta kommer att förstärkas av en finansierad ”tjallarkultur” där soldater skall spionera på varandra och rapportera i hemlighet till överordnade. För att genomdriva detta nya Stasi-liknande system kommer regeringen att använda sig av tvivelaktiga civila källor som den nymarxistiska Amadeu Antonio Foundation.