lördag, 20 april, 2024
lördag, april 20, 2024

Tusentals katoliker demonstrerar i Frankrike mot restriktionerna

I Frankrike, i städer som Bordeaux, Nantes, Rennes, Nice, Marseille och Toulouse samlades många troende framför kyrkor på söndagen för att kräva att det franska förbudet mot gudstjänster skulle hävas.

Demonstranterna krävde att gudstjänst skulle klassas som ett ”vitalt behov” söndagen den 15 november. Tusentals katoliker samlades över hela Frankrike för att kräva att förbudet mot gudstjänster hävdes, något som införts av regeringen som en del av restriktionerna under coronaviruspandemin.

I Bordeaux, Nantes, Rennes, Nice, Marseille, Toulouse och Strasbourg, var det mellan 200 och 300 troende som demonstrerade, och mer än tusen i Versailles, rapporterade den franska dagstidningen Le Parisien.

Demonstranterna krävde att ”deras” mässor skulle återinföras, en vecka efter att beslutet hade fattats och dagen innan ett möte mellan religiösa företrädare, premiärminister Jean Castex och inrikesminister Gérald Darmanin.

I Versailles, på förgården av Saint-Louis-katedralen, växlade publiken mellan religiösa sånger och slagord som ”Mässa, mässa är vitalt” . Visselpipor blåstes också mot regeringen. ”Får vi höra om grundläggande behov? Här är vårt! Vi vill ha mässa”, skanderade en av arrangörerna av demonstrationen i den exklusiva Parisförorten.

”Vi behöver gudstjänster, det är inte bara en aktivitet, det är något som ger oss andlig näring” hävdade en talare i Nice, där publiken samlades vid foten av Notre-Dame-basilikan där en jihadist nyligen mördade tre personer.

För många demonstranter innebär detta förbud ett angrepp på religionsfriheten. ”Grundpelarna i republiken innebär att visa respekt för allas religioner” , sade en demonstrant från Bordeaux. Andra betonade frånvaron av hälsorisker. ”Det finns sätt att filtrera och kontrollera kyrkobesökare” sade arrangören av demonstrationen i Rennes.

Demonstrationerna ledde till att premiärministerns kansli tillkännagav att Jean Castex skulle inkludera Gérald Darmanin i mötet måndagen den 16 november med religiösa företrädare, för att ”utvärdera begränsningarna av religiösa ceremonier i samband med vårdkrisen”. Vid mötet lade det franska biskopskollegiet fram ett förslag till regeringen om ett hälsoprotokoll som skulle göra det möjligt att återuppta gudstjänsterna.

I denna fråga är politikerna fortfarande splittrade. Senatens talman Gérard Larcher och Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen pläderade för ett återupptagande av gudstjänsterna, medan språkröret för det gröna partiet EELV, Julien Bayou, motsatte sig det på grund av ”ansvarsprincipen”.

Senaste