söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Trump var värd när Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain undertecknande fredsavtal i Washington

USA:s president Donald Trump övervakade undertecknandet av det historiska fredsavtalet mellan Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain på tisdagen.

I fredsavtalet står det att de två arabiska länderna hädanefter kommer att normalisera de diplomatiska förbindelserna med Israel och därmed kunna utbyta ambassadörer, upprätta ambassader och ingå handelsavtal.

Abrahamavtalet

Fredsavtalet, kallat Abrahamavtalet, innebär att Förenade Arabemiraten och Bahrain blir de tredje och fjärde arabstaterna att normalisera förbindelserna med Israel efter Egypten och Jordanien. Fredsavtalet undertecknades av Trump, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Bahrains utrikesminister Abdullatif bin Rashid Al Zayani och Förenade Arabemiratens kronprins Mohammed bin Zayed.

Efter undertecknandet uppmanade Donald Trump andra länder i Mellanöstern att följa Förenade Arabemiratens exempel och ingå fredsavtal med Israel.

Trump tillade ”Nu när isen har brutits förväntar jag mig att fler arabiska och muslimska länder kommer att följa Förenade Arabemiratens exempel. Och jag vill bara tacka dem – det är inte förvånande, när man känner Mohammed så väl. Det är inte förvånande. De är i den ledande positionen. Och normaliserar relationerna med Israel. Vi diskuterar redan detta med andra nationer – med mycket mäktiga, mycket goda nationer och människor som vill se fred i Mellanöstern. Så ni kommer förmodligen att se fler av dessa, men detta är den första på mer än 25 år”.

Den amerikanska presidenten fortsatte med att tillägga att avtalet bara var början på normaliseringsprocessen av israeliska förbindelser med sina grannar och att fler sådana avtal sannolikt kommer att inträffa. Trump sade också att avtalet också kommer att tillåta muslimer från Förenade Arabemiraten och Bahrain att besöka de många historiska platserna i Israel.

Detta följer tätt på den ursprungliga deklarationen av fredsavtalet i augusti, som gällde Förenade Arabemiraten. Då sade Israel och Förenade Arabemiraten också att de kommer att fortsätta sina ansträngningar för att ”uppnå en rättvis, omfattande och varaktig lösning på den israelisk-palestinska konflikten”.

Det kallas ”Abrahamavtalet”, efter urfadern till tre stora religioner. I augusti skämtade Trump om att han ”ville kalla det Donald J. Trump-avtalet”, men att han hade avstått.

Presidenten fortsatte med att tacka på sin seniorrådgivare och svärson Jared Kushner för hans ansträngningar att säkra avtalet.

”Presidenten, liksom med allt, uppmanade oss att använda en oortodox strategi” sade Kushner i augusti. ”Man kan inte lösa problem som har gått olösta på samma sätt som folk har gjort före dig och misslyckats.”

Kushner sade att presidenten ”försöker förena människor som fokuserar på gemensamma intressen i motsats till gemensamma klagomål.”

”Vi kunde uppnå resultat andra inte kunde uppnå”, sade Kushner. ”Detta kommer att föra regionen framåt och föra världen framåt.”

Samtidigt twittrade Israels ambassadör i USA Ron Dermer kort efter att avtalet tillkännagavs och sade: ”En stor dag för fred! Israel lovordar MBZ:s mod för Förenade Arabemiratens historiska beslut att ansluta sig till Egypten (1979) och Jordanien (1994) för att sluta fred med Israel. Israel uppskattar djupt allt @POTUS Trump har gjort för att göra detta genombrott möjligt. Mer kommer!”

Utrikesminister Mike Pompeo berömde presidentens, Israels och Förenade Arabemiratens ”kraftfulla diplomatiska uppsökande verksamhet”.

”USA gratulerar Israel och Emiraten för denna anmärkningsvärda prestation, som är ett betydande steg framåt för fred i Mellanöstern. Saliga är fredsstiftarna. Mabruk och Mazal Tov”, twittrade Pompeo.

Att det är ett steg framåt för regionen förefaller högst sannolikt, och påminner om Trumps framsteg i relationerna med Nordkorea. Trots detta, och trots att han bör ses som en av de minst krigiska av de amerikanska presidenterna lär han knappast bli aktuell för Nobels fredspris. Detta i kontrast till Barack Obama, som lyckades vinna fredspriset bara genom att bli vald, trots att hela hans mandatperiod präglades av drönarattacker mot civila mål och krigen i Irak och Afghanistan.

Senaste