test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Trump hotar stänga ner Twitter

Efter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

– Vi kommer reglera dem hårt eller stänga dem, svarade presidenten.

Det var under gårdagen som den amerikanska presidenten gjorde två inlägg, så kallade ”tweets” på den populära sociala mediekanalen Twitter om poströstning. I inläggen hävdar Trump att poströstning utan tvekan kommer leda till valfusk.

– Det finns ingen chans (noll) att poströstning leder till något annat än allvarligt röstfusk, twittrade Trump till sina 80 miljoner följare.

Trump skriver dagligen på Twitter och kommenterar politik och händelser, ofta med omfattande medföljande kritik. Twitter gjorde dock något oväntat under gårdagen och lade in en länk med texten ”få fakta om poströster” längst ner på inläggen. Följer man länkarna kommer man till en sida med rubriken: ”Trump gör ogrundat påstående om att poströstning leder till röstfusk”. På sidan man leds till hävdas att hans påståenden var felaktiga. Källorna är Trumpkritiska nyhetsförmedlare som CNN och Washington Post. Åtgärden föll inte i god jord hos presidenten.

Trump hotar med åtgärder och nedstängning av Twitter
I två inlägg på Twitter rasar nu Trump mot vad han anser är ett hot mot yttrandefriheten och fri informationsspridning på nätet där vänsterliberala krafter aktivt försöker styra den politiska debatten. Mer specifikt hotar han med att införa reglering eller att till och med stänga ner de privatägda företagen som han menar tystar konservativa röster och bara ger en plattform till vänsterliberala krafter.

”Republikaner upplever att sociala medier totalt tystar konservativa röster. Vi kommer reglera dem hårt eller stänga dem”, skriver han.

Donald Trump fortsätter:

”Vi såg vad de försökte, men misslyckades, att göra 2016. Vi kan inte tillåta att en mer sofistikerad version av samma sak inträffar igen”.

En av de åtgärder som diskuterats i USA för att motverka de sociala mediernas styrning av det politiska debattklimatet är att stämpla dem som publicister vilket skulle innebära att de hade lagligt ansvar för vad som publiceras på deras sidor. Detta skulle omöjliggöra deras nuvarande verksamhet utan konstant risk för att straffas för olaglig aktivitet som försiggår på deras plattformar.

Den konservativa kongresskandidaten Lauren Boebert skriver i ett tweet efter presidentens hot mot Twitter: ”Sociala medier behöver få ordning på sin verksamhet innan de stämplas som publicister och blir lagskyldiga för det material som publiceras på deras plattformar. När det väl händer är det slutet för dem.”

Twitter försvarar sitt agerande
Katie Rosborough, talesperson för Twitter, har sagt i ett uttalande till Politico att de två märkta inläggen innehåller ”potentiellt vilseledande information om röstningsprocesser” och hävdade vidare att märkningen gjordes för att läsaren skall få ytterligare sammanhang kring poströstning. Företaget, som starkt kritiserats i flera år av konservativa och nationalistiska användare som fått sina konton bannlysta för att de inte var politiskt korrekta, uppger att det här är första gången de agerat mot Trump.

Twitter införde en hårdare policy när det gäller faktagranskning i samband med coronapandemin och har sedan dess slagit ned hårt på användare som de menar sprider ”desinformation” eller ”felaktiga uppgifter om viruset”.

Enligt Washington Post har Twitter tidigare under våren tagit bort inlägg från andra ledare, som Brasiliens president Jair Bolsonaro och Venezuelas Nicolás Maduro.

Senaste