söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Trump frikänd från riksrättsåtal

Den amerikanska Senaten röstade som väntat för att frikänna Donald Trump från riksrättsåtalet. Trump frikändes med bred marginal på båda åtalspunkterna.

USA:s president Donald Trump stod åtalad på två punkter. Dels maktmissbruk, dels obstruktion av kongressen. Han frikänns nu på båda punkterna.

Röstande i Senaten följde i stora drag partiboken. Republikaner röstade för frikännande och demokrater för fällande dom.

Ett undantag var Mitt Romney, republikans senator från Utah, som på den fösta punkten om maktmissbruk röstade för att fälla Trump. På den andra punkten ville dock även Romney fria presidenten.

Gammal strid
Trump och Romney har en schism som går tillbaka till 2016 års primärval. Trots att Trump gett sitt stöd till Romney inför dennes presidentkandidatur 2012 valde den senare att i mars 2016 kalla Trump för en ”bluff” och påstå att dennes politik skulle leda till ekonomisk recession.

Trump gick till motattack och menade att Romney ”choked like a dog”, alltså bröt ihop under pressen, när han förlorade presidentvalet mot Barack Obama.

Efter att Trump valdes till president tycktes det som att stridsyxan var nedgrävd. Det florerade till och med rykten om att Romney var påtänkt som utrikesminister i Trumps kabinett.

Men uppenbarligen sitter såren så djupt att Romney ville fälla Trump på en av åtalspunkterna.

Senaste