test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Tre av fyra norrmän: Håll gränsen till Sverige stängd

Norge valde häromveckan att öppna upp landet för bland annat danskar. Men närmaste grannarna från Sverige är inte välkomna i Norge på grund av det svenska etablissemangets coronahantering. I en ny opinionsundersökning ger det norska folket sitt stöd till beslutet om att hålla svenskgränsen stängd – nästan 75 procent av norrmännen tycker det är rätt beslut.

Enligt Worldometers coronastatistik har Sverige i dagsläget registrerat 4 562 dödsfall i covid-19. Norge, vars befolkning är ungefär hälften så stor som Sveriges, har 238 dödsfall. Siffror som dessa har fått hela världen att förskräckas över den dödliga svenska hanteringen av coronapandemin. Flera länder har valt att stoppa Sverige och svenskar från att resa in i länderna trots att man i övrigt öppnar upp för turism.

Norge är inget undantag. Enligt en ny opinionsmätning från institutet Opinion är det få norrmän som sörjer att gränsen till Sverige även fortsättningsvis hålls stängd. Bara 15 procent av norrmännen beklagar sig över att de inte kan åka på fritidsresor i sitt östliga grannland i sommar, medan 73 procent inte gör det, skriver NRK.

– Jag tror att huvudorsaken är den ganska massiva kritiken som svenskarnas hantering av coronakrisen har varit föremål för, både i Sverige och från andra länder, inklusive Norge, säger Ola Gaute Aas Askheim seniorrådgivare och partner hos Opinion.

Norrmännens reslust verkar dock generellt fått sig en törn av coronakrisen. Enligt opinionsundersökningen kommer enbart 17 procent att utnyttja möjligheten att resa till Danmark i sommar.

Senaste