test
torsdag, 20 juni, 2024
torsdag, juni 20, 2024

Totalt väskförbud införs på större evenemang på grund av terrorhot

På grund av det förhöjda terrorhotet i Sverige införs nu totalt väskförbud på evenemang såsom idrottsarrangemang och konserter. Bland annat kommer det att vara förbjudet att gå in med väskor på evenemang i de stora inhemska ligorna i fotboll och ishockey, Allsvenskan och SHL. Beslutet kommer bara drygt två veckor efter det islamistiska terrordådet i Bryssel där två svenskar sköts ihjäl och en tredje blev skadad.

Drygt två veckor har gått sedan det islamistiska terrordådet i Bryssel där två svenskar sköts ihjäl och en tredje blev skadad. IS-terroristen Abdesalem Lassoued som var förövaren, hade siktat in sig på att skjuta ihjäl just svenskar som ”hämnd för världens muslimer” och minst en av de svenska offren var iklädd en svensk landslagströja i samband med skjutningen. Svenskarna var i Bryssel med anledning av att Sverige skulle möta Belgien på bortaplan i EM-kvalet i fotboll.

Efter att terrorhotnivån mot Sverige höjts från 3 till 4 i augusti i år har det pågått diskussioner om vilka åtgärder som behöver vidtas för att kunna stärka säkerheten vid olika större evenemang. Diskussionen har sedan intensifierats efter det islamistiska terrordådet i Bryssel där svenskar var måltavlorna.

Under onsdagen meddelade Polismyndigheten en åtgärd för att öka säkerheten, vilket blir att ett totalt väskförbud kommer råda vid större evenemang från och med nu. Bland annat gäller förbudet vid konserter och större idrottsevenemang, vilket exempelvis innefattar de högsta ligorna i fotboll och ishockey, Allsvenskan och SHL. Undantag från väskförbudet får göras på personer som har särskilda medicinska skäl för att ta med sig en väska.

Nedan listas de evenemang polisen specificerat att väskförbudet kommer att gälla:

Större idrottsevenemang

Konserter och festivaler

Samtliga arrangemang på landslagsnivå

Samt specifikt Allsvenskan, Superettan, Svenska cupen, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, olika former av Europa-spel och landslagsmatcher inom respektive idrott.

Senaste