tisdag, 21 maj, 2024
tisdag, maj 21, 2024

Tinder ineffektivt för både ”hook-ups” och förhållanden

Att dejtingappen Tinder skulle vara ineffektiv för att hitta en långvarig partner kanske inte kommer som en överraskning. Men en ny studie visar att Tinder inte heller är effektiv för den som söker tillfälliga sexuella förbindelser.

En ny studie, omfattande 269 studenter, varav 62 procent kvinnor, som publicerats i Evolutionary Psychological Science, undersöker om Tinder ökar användarnas möjlighet till tillfälliga sexuella förbindelser. Studien upptäckte att de flesta användare använder appen för att bläddra bland bilder och flirta, men att det krävdes ett stort antal ”träffar” för att leda till ett möte i verkligheten och ännu fler för att det skulle leda till en sexuell förbindelse.

Studieförfattarna fann att den viktigaste indikatorn för att uppnå tillfälliga sexuella kontakter genom Tinder är en ”obegränsad sociosexuell attityd”, dvs. en vilja ett ägna sig åt sexuella förbindelser utanför etablerade förhållanden. Forskarna menar därför att Tinder enbart fungerar som ytterligare en arena där människor som i alla fall skulle ha tillfälliga sexuella kontakter kan mötas.

Enligt Internetstiftelsen har 7 procent av svensk internetanvändare någon gång använt Tinder. Populärast är appen bland män och kvinnor mellan 16 och 25 år där mellan en fjärde- och femtedel använt eller använder appen.

Senaste