Free Porn
xbporn
torsdag, 25 juli, 2024
torsdag, juli 25, 2024

SVT frias efter namnpublicering av centerpartist som sexchattade med påstått minderåriga

SVT skrev en artikel om centerpartisten Petter Westlund som polisanmäldes efter att ha sexchattat med vad han trodde var minderåriga flickor. Westlund anmälde artikeln till Medieombudsmannen, som kom fram till att SVT inte gjort något fel. Även Mediernas Etiknämnd friar SVT och menar att allmänintresset och Westlunds politiska poster gjorde namnpubliceringen befogad.

Det var sajten Dumpen som var först med att avslöja att centerpartisten Petter Westlund chattat olämpligt med vad han trodde var minderåriga flickor på nätet, någonting Insikt24 rapporterat om. Westlund skickade bland annat nakenbilder till flickor han trodde var minderåriga när han var ordförande för Centerpartiet i Kungsör. och kandiderade till riksdagen. I chattena kallade sig politikern för ”snuskfarbror”, men han påstår i efterhand att det hela handlade om ”rollspel”.

Strax efter Dumpens avslöjande skrev SVT en artikel med rubriken ”Centerpartist polisanmäldes för sexchatt med minderåriga – partiet har brutit kontakten”. Där nämndes politikern vid namn, och SVT intervjuade bland annat Elisabeth Sannesjö, distriktsordförande för Centerpartiet i Västmanland, om sexchatterna och Westlunds politiska framtid.

Anmälde artikeln till MO

Petter Westlund anmälde artikeln till Medieombudsmannen, MO, och menade att namnpubliceringen skapat onödig skada för honom och hans anhöriga. Han menade även att det var fel av SVT att publicera namn på honom eftersom han inte var dömd för något brott.

Medieombudsmannen avskrev dock ärendet i slutet av augusti, och gav följande förklaring riktat till anmälaren:

”Det finns ett stort allmänintresse i att veta hur folkvalda politiker, eller personer som står på valbar plats, agerar. Detta allmänintresse kan även gälla privatlivet, om det handlar om saker som kan påverka förtroendet för hur det politiska uppdraget utförs. I den aktuella publiceringen handlar det om att du sökt kontakt, av sexuell karaktär, med barn. Även om en sådan publicering kan vara mycket känslig för den enskilde så finns det ett allmänintresse i att veta om en politiker agerat på sådant vis.”

Ska tåla tuff granskning

Medieombudsmannen menar att Petter Westlund i sin roll som ordförande och riksdagskandidat ska tåla tuff granskning från medier, och att man ”måste svara på frågor kring sin politik och även sin person.” Man skriver även att Westlund av SVT gavs chansen att ge sin version av det som skett, men att han valde att inte svara när de sökte honom för en kommentar.

Petter Westlund valde att ta anmälan vidare till Mediernas Etiknämnd, som dock delade MO:s bedömning och anser att det inte finns skäl att rikta medieetisk kritik mot SVT. Anmälan avskrevs därför i december 2022.

Senaste