test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Sverigedemokraterna ökar stort – men Moderaterna tappar stöd

Nya mätningar bekräftar att Sverigedemokraterna är landets näst största parti. I en opinionsundersökning från DN/Ipsos får partiet hela 20,7 procent, och placerar sig fyra procentenheter före Moderaterna som får 16,6 procent. I SVT/Novus mätning får partiet ett ännu bättre resultat – 22,8 procent.

Dagens Nyheter skriver att Moderaternas resultat är den lägsta noteringen för partiet i Ipsos mätningar sedan slutet av 2019. Bättre går det för Sverigedemokraterna, som ökar i flera opinionsmätningar.

Sverigedemokraterna får en hög notering i SVT/Novus mätning som publicerades den 26 augusti. Partiet får 22,8 procent av rösterna jämfört med Moderaterna som får 17,8 procent. Därmed är Sverigedemokraterna landets näst största parti.

Novus vd Thomas Sjöström beskriver i dagens opinionsanalys Sverigedemokraterna som ett ”motparti” – ett parti som vinner väljare på de andra partiernas oförmåga att lösa problem som är viktiga för medborgarna. Han menar även att Socialdemokraterna har hamnat i en form av försvarsställning.

”S har självklart en svår position iom de har makten nu och det är dagliga skjutningar, skenande elpriser och en lågkonjunktur främst pga kriget i Ukraina och pandemin. Sitter man i makten kommer man ju automatiskt hamna i försvarsställning.”, skriver Sjöström.

Även om Sverigedemokraterna ökar i stöd, ligger högerpartierna fortfarande efter om man slår ihop siffrorna. S, V, C och MP får tillsammans 50,8 procent av rösterna, jämfört med L, SD, M och KD som får 47,4 procent.

Senaste