I skrivande stund visar aktuella data från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att närmare varannan som dött av Covid-19 i Sverige har avlidit på ett äldreboende. Södermanlands län är näst efter Stockholmsregionen den region som sett till antalet smittade med coronavirus är den värst drabbade i Sverige.
Den 2 maj rapporterade exempelvis Dagens Nyheter att coronasmittan har tagit sig in på minst 541 äldreboenden i Sverige. Och sägas bör att denna siffra justeras nästan varje dag, och då i en uppåtgående kurva.
Under Valborgshelgen kunde även lokalmedia i Södermanlands län visa att flera av kommunerna i länet tycks ha strategier för att medvetet vilja mörka hur många smittade som finns på äldreboendena i länets kommuner. Lokaltidningar hade försökt få fram siffror på antalet smittade i den sörmländska äldreomsorgen, men i de allra flesta fall nekats detta av kommunerna, trots att detta är offentliga handlingar och Länsstyrelsen har påtalat att kommunerna bör hålla sig uppdaterade om smittoläget inom äldreomsorgen och noggrant specificera de siffror som kommer fram. Trots detta har kommunerna alltså medvetet valt att inte tillmötesgå lokalmedias krav i Södermanland, och inte sällan hänvisar kommunerna till att det skulle vara tidsödande att ta fram sådan statistik. Flera kommuner, bland annat Katrineholm och Flen struntar dessutom i att rapportera in siffror till Socialstyrelsens arbetsverktyg för beställning av skyddskläder till de som arbetar inom äldreomsorgen.
Slår ifrån sig och mörkar än mer
En av de kommuner som alltså valt att använda sig av mörkläggning som strategi är Katrineholm. Sari Eriksson är kommunchef i Katrineholm, som styrs av socialdemokrater och moderater. Hon försvarar den hittillsvarande strategin att inte lämna ut några uppgifter till media med att det skulle krävas en stor arbetsinsats för att ta fram statistik över antalet smittade med Covid-19 inom äldreomsorgen. Hon säger till SVT att ”endast om det ställs uttryckliga krav från myndigheter kommer man att redovisa siffror, men att det blir tidsödande eftersom man ju då måste gå in i varje journal och titta”.
En annan kommunchef som enligt Aftonbladet inte säger sig ha tillgång till några siffror över antalet coronasmittade i äldreomsorgen är Flens kommunchef Håkan Bergsten.
”Jag vet inte hur många som är smittade på varje äldreboende, och jag har inget behov av at veta hur många som är smittade på varje äldreboende. Vad skulle jag använda den informationen till?” säger kommunchef Håkan Bergsten till Aftonbladet.
Nya Tider har sökt både Katrineholms kommunchef Sari Eriksson samt hennes kollega Håkan Bergsten i Flens kommun, men ingen av dem har velat kommentera sina kontroversiella uttalanden från i helgen. Mörkläggningen gentemot media fortsätter alltså.