torsdag, 22 februari, 2024
torsdag, februari 22, 2024

Socialdemokraterna går till val på skärpta regler för arbetskraftsinvandring

”Segregation är ett gift”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Nu vill partiet se språkkrav för permanent uppehållstillstånd, hårdare regler för arbetskraftsinvandring och obligatorisk förskola för treåringar vars föräldrar är nyanlända.

Under valrörelsen har partier som under lång tid förespråkat en omfattande invandring presenterat förslag om språkkrav, minskad invandring och tuffa tag mot gängkriminalitet och invandrarrelaterad brottslighet. Nu har även Socialdemokraterna hakat på trenden, och vill bland annat att se skärpta regler för arbetskraftsinvandring.

Det var under en presskonferens under måndagen som integrationsminister Anders Ygeman tillsammans med partisekreterare Tobias Baudin berättade att partiet går till val på språkkrav och minskad bostadssegregation. För att minska arbetslösheten vill Socialdemokraterna att de jobb som finns i Sverige i första hand ska gå till de arbetslösa som redan bor i landet. Man vill därför se hårdare regler för arbetskraftsinvandring och införa språkkrav för permanent uppehållstillstånd. Baudin kallar segregationen för ”ett gift som hotar sammanhållningen i samhället”.

Vill införa statligt bostadsbolag

Socialdemokraterna vill dessutom se ett investeringsstöd för att möjliggöra fler hyresbostäder i så kallade utsatta områden och vill inrätta ett statligt bostadsbolag för att motverka segregation. Målet är att få blandade områden, och det hela ska styras via en ny förköpslag.

Valaffisch från Socialdemokraterna. Foto: Insikt24

Baudin passar även på att kritisera Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som han menar ”agerar först när det första skottet är avlossat”.

– Vi Socialdemokrater vänder på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen, och vi ska inte ha några parallellsamhällen i vårt land, säger partisekreteraren.

Socialdemokraterna skriver att de anser sig ha en ”stram migrationspolitik” och att den kommer att ligga fast även efter valet.

Obligatorisk förskola

Liberalerna möttes av skarp kritik från vänsterhåll för sitt förslag om obligatorisk förskola för tvååringar vars föräldrar är nyanlända. Nu skriver dock Socialdemokraterna att även de vill att förskolan ska göras obligatorisk – fast för treåringar vars föräldrar bott i Sverige en kort tid.

– Det som ofta behöver förskolan mest är de som inte går dit, säger Ygeman.

Senaste