torsdag, 22 februari, 2024
torsdag, februari 22, 2024

Socialdemokraterna backar i alla särskilt utsatta områden

SVT har gått igenom valresultatet för riksdagsvalet i de 19 områden polisen klassar som särskilt utsatta. I dessa områden – där kriminaliteten är hög och utanförskapet stort – backar Socialdemokraterna, även om partiet fortfarande är störst. Det handlar sammantaget om en minskning med 11 procentenheter.

I området där mångkulturella Tensta och Rinkeby ingår minskar Socialdemokraterna extra mycket. I valet 2018 fick partiet 62,5 procent av rösterna, jämfört med 33 procent i detta val. Partiet tappar även stort i Rosengård i Malmö och Vivalla i Örebro. I Rosengård centrum får Socialdemokraterna 41,9 procent av rösterna – medan ”övriga partier” får hela 28,2 procent. Samtidigt får Sverigedemokraterna 2,1 procent.

I Tensta centrum blev Vänsterpartiet störst i riksdagsvalet, med 36,7 procent. ”Övriga partier” fick 17,2 procent. I Rinkeby centrum får ”övriga partier” hela 22,2 procent.

Rinkeby. Foto: Wikipedia/Holger.Ellgaard

Ett annat särskilt utsatt område är Fittja i Stockholm. I distriktet Fittja Forvägen har 94 procent utländsk bakgrund och andelen sysselsatta i arbete är 64 procent. I detta distrikt får ”övriga partier” 6,6 procent. Socialdemokraterna får 41,9 procent och backar med 10 procentenheter. Vänsterpartiet ökar samtidigt med 8,6 procentenheter.

Det finns inga färdiga siffror på hur stor andel av ”övriga partier” som partiet Nyans utgör i de särskilt utsatta områdena, men det är tydligt att partiet fått en stor del av rösterna, skriver SVT.

”Bristande tilltro till samhället”

Catharina Piazzolla, kommunsekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms partidistrikt, säger att hon tror att Socialdemokraternas minskning i utsatta områden beror på en ”bristande tilltro till samhället”.

– En del beror nog på att det har blivit tuffare i de här områdena. Man har kanske en bristande tilltro till samhället, och jag tror att vi som parti förknippas väldigt starkt med det samhället, säger hon.

Parallella samhällsstrukturer

Polisen skriver att ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen, och att situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag. I ett särskilt utsatt område finns parallella samhällsstrukturer, en hög koncentration av kriminella samt systematiska kränkningar av religionsfriheten.

Senaste