lördag, 13 april, 2024
lördag, april 13, 2024

Sju skjutningar i Grenoble, det ”franska Chicago”, sedan slutet av juni

Territoriella stridigheter mellan rivaliserande kriminella nätverk har rasat i de franska Alpernas huvudstad Grenoble. Sammandrabbningar med automatkarbiner äger ibland rum mitt på ljusa dagen.

Vapenvåldet har varit fruktansvärt i staden: Tre döda och fyra skadade. Detta har varit resultatet som noterats i Grenobles storstadsområde sedan slutet av juni. Mot en bakgrund av narkotikahandel och kontroll över områden har rivaliserande gäng drabbat samman i våldsamma uppgörelser, sedan coronarestriktionerna medförde förtida frisläppanden från fängelser, rapporterade den franska dagstidningen Le Parisien.

Vissa narkotikahandlare har faktiskt dragit fördel av denna skyddsåtgärd, som var kopplad till risken för att smittas av Covid-19 i fängelser, för att återuppta sina kriminella aktiviteter för att ta tillbaka ”sina” områden som under tiden hade fallit i händerna på rivaliserande langare. Detta faktum har gjort Grenoble ännu mer till ett ”franskt Chicago”, något som polisens fackförbund varnade för redan i augusti 2018.

Hypotesen om gängkrig har för tillfället uteslutits av polisen och gendarmeriet, eftersom de hävdar att skottlossningarna inte är kopplade till varandra. Det verkar därför vara en territoriell kamp med uppgörelser i samband med narkotikahandeln.

Den första skottlossningen i den senaste vågen ägde rum den 27 juni, i stadens centrum. Skott hördes under eftermiddagen, mitt bland förbipasserande och besökare på uteserveringar, mirakulöst nog utan att orsaka några offer.

Men natten till den 8 juli sköts en 22-årig man till döds. Den 11 juli blev en bilförare allvarligt skadad av skott i ryggen från en Kalasjnikov i den invandrardominerade stadsdelen Mistral, känd för sin narkotikahandel. Två veckor senare skadades en annan man allvarligt i samma område. I början av augusti månad blev skjutningarna en daglig företeelse och en man som sköts och skadades släpptes av på en klinik. Samtidigt blev en annan man skjuten i nacken framför ett bageri. Slutligen sköts en passagerare i en bil och dödades medan föraren skadades.

Alla offer för dessa skjutningar var redan kända av polisen, främst för narkotikabrott. Men inför denna nya våg av kraftigt våld är polisen maktlösa. Yannick Bianchéri, företrädare för polisfacket i Grenoble, påpekade att personalbrist råder i staden.

”Man hanterar inte säkerheten i en stad med kalkyler, genom att anpassa polisstyrkan endast efter antalet invånare. Grenoble är atypiskt. När brottslingar tar till vapen här, viftar de inte bara med det, de använder det. Det finns inte tillräckligt med poliser för att hantera den osäkerhet som råder i staden. Kommunen har också en roll att spela”, säger polismannen till Le Parisien. Invånarna i Alpernas huvudstad känner sig inte längre trygga.

”Vi är rädda för att en ny skottlossning sker när som helst. Myndigheterna måste göra något”, sade en mamma som intervjuades av tidningen.

Senaste