Under minst två års tid har personer som fått avslag på sina asylansökningar dykt upp utanför kommunhuset i Märsta. Personerna har uppgett att de inte klarar sig själva, och några har sagt att de är funktionshindrade. Kommunen har känt sig tvingade att hjälpa personerna med stöd och boende, men nu har man fått nog.
– Detta är i grunden en principiell fråga. Ska Sigtunaborna tvingas bära kostnaderna för statens misslyckanden? Det handlar även om behandlingen av individerna och Migrationsverkets agerande. Är det rimligt att en myndighet riskerar en individs liv och hälsa på detta sätt och sätter en enskild kommun i ett sådant dilemma, säger Mattias Askerson.
Enligt Askerson har Migrationsverket beställt taxi åt personer som nekats asyl – från förvaret i Arlandastad till kommunhuset i Märsta. Sigtuna kommun vill att det ska utredas om Migrationsverket verkligen kan tvinga en kommun att överta ansvaret för de personer som nekats asyl, och man vill även ha ersättning för de kostnader man har haft.
Migrationsverket säger dock att deras ansvar för de asylsökande som fått avslag upphör när själva beslutet har fattats, och att det är upp till den sökande att själv bestämma vart han eller hon vill åka.
På Sigtuna kommun anser man att det enda som finns kvar att göra är att stämma Migrationsverket.
– Vi har försökt att ha en dialog med Migrationsverket men har tyvärr uttömt alla möjligheter till lösning. Vi bedömer därför att det enda som återstår för kommunen, är att väcka talan mot Migrationsverket i allmän domstol, säger Mikael Brant-Lundin, en av Sigtuna kommuns förvaltningschefer.