test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

SD:s Bo Broman blir ordförande i riksbanksfullmäktige – ”historiskt”

Sverigedemokraten Bo Broman blir ny ordförande i riksbanksfullmäktige. Broman – som har suttit i riksbanksfullmäktige i fyra år – säger att det är en stor ära att bli vald till posten, särskilt då det är första gången som ordförandeskapet ges till en sverigedemokrat.

Sedan andra världskriget har den prestigefyllda posten som ordförande i riksbanksfullmäktige fördelats mellan moderater och socialdemokrater, och tidigare har bland andra Dag Hammarskjöld suttit på posten. Nu är det sverigedemokraten Bo Bromans tur.

– Det är historiskt. Det är första gången som en sverigedemokrat sitter där, säger Broman till Svenska Dagbladet.

Broman – som är ekonom i grunden – säger att han har suttit i riksbanksfullmäktige i fyra år, och att han har skaffat sig efterenhet under de åren. Politikern var tidigare SD:s ekonomichef och har arbetat som vd på olika Best Western-hotell i Sverige. Han har suttit i riksdagen för Sverigedemokraterna sedan 2018, och har som öppet homosexuell kritiserat Pride-festivalens vänstervridning.

I riksbanksfullmäktige kommer Broman följa upp Riksbankens verksamhet och se till att bankens beslutsfattare sköter sina jobb. Riksbanksfullmäktige utser även de sex ledamöterna i Riksbankens direktion, som i sin tur bestämmer över styrräntan. Broman säger att det är en ”stor ära” att hålla i ordförandeklubban, och att han ser fram emot arbetet.

Jävanklagelser under coronakrisen

SvD avslöjade för en tid sedan att riksbankchefen Sven Ingves tillsammans med förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley ägde aktier i ett företag som Riksbanken stöttat ekonomiskt under coronakrisen – och kunde även avslöja att riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein (S) och vice ordförande Michael Lundholm (M) hade vetat om det, men inte agerat.

Socialdemokraten och moderaten kallades till riksdagens finansutskott, som menade att det fanns anledning för riksbanksfullmäktige att vara ”självkritiska”. När SvD fortsatte sin granskning framkom det att utredningen gjorts av en tidigare chefsjurist på Riksbanken – och att personens högsta chef var Stefan Ingves. Bo Broman har inte velat kommenterat händelsen, trots att han satt i riksbanksfullmäktige vid tillfället.

Senaste