söndag, 25 februari, 2024
söndag, februari 25, 2024

S vill bygga ihop Göteborg – ska bygga villor i Angered och Biskopsgården

Socialdemokraterna vill ”blanda upp” Göteborg och bygga fina villor i ökända förorter i ett försök att bryta segregationen. Man vill även upprätta integrationscenter i staden dit nyanlända kan gå för att få en individuell integrationsplan. Hur mycket det kommer att kosta och vem som ska betala behöver dock utredas, säger man.

Befolkningen ska blandas och integrationen prioriteras – nu går Socialdemokraterna till val på att bygga särskilda integrationscenter som ska upprätta individuella integrationsplaner för nyanlända. Partiet uppger att man kommer satsa stort på att bryta segregationen, och att integrationscenter kommer upprättas tillsammans med regionen, staten och civilsamhället.

Göteborg har flera mångkulturella och segregerade förorter ökända för sin gängkriminalitet och narkotikahandel. Socialdemokraterna i Göteborg säger sig dock ha en plan för att få nyanlända invandrare integrerade i samhället – integrationscenter. Väl på plats ska nyanlända få det stöd de behöver och kommer att få reda på vilka krav de har på sig och hur de bäst ska uppfylla målen.

– Vi har en jätteutmaning med integrationen i staden och det är en del av utmaningen även vad gäller segregationen. Vi kan inte bara fylla på de områden som redan har många nyanlända, och vi behöver gå igenom allas rättigheter men även alla skyldigheter, säger Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.

Integrationscentren väntas inte bli billiga att upprätta, men hur mycket det kommer kosta och vem som ska betala ”behöver utredas”, säger Jonsson.

Blanda befolkningen

Oppositionsrådet Jonas Attenius från Socialdemokraterna skriver i en debattartikel i Göteborgs Posten att det är dags att ”bygga ihop Göteborg med blandning”. Om göteborgare med olika bakgrund och ekonomiska förutsättningar ska kunna bo tillsammans måste det byggas nya villor i Angered och Biskopsgården, skriver Attenius. Dock är såväl Angered och Biskopsgården ökända för sin otrygghet och gängkriminalitet, och det är oklart hur Socialdemokraterna ska gå till väga för att få svenskar att flytta dit.

För att blanda befolkningen ordentligt vill Socialdemokraterna dessutom bygga fler hyreshus i mer välställda stadsdelar så att personer med lägre inkomst kan flytta dit.

– Vi kan inte längre låta leder och asfalt separera hela stadsdelar från varandra, skriver Attenius.

Senaste