Omkring 25 miljoner ton spannmål, bland annat vete, har hindrats från att exporteras från Ukraina under kriget, någonting som har bidragit till kraftiga prishöjningar och matbrist världen över.
Avtalet är tänkt att undertecknas i Istanbul i Turkiet och FN:s generalsekreterare António Guterres kommer att närvara. FN har tillsammans med Turkiet arbetat i två månader för att få till ett avtal för att säkra matexporten.
Enligt Rustem Umerov, ukrainsk parlamentsledamot, kommer transporterna återupptas från hamnarna Pivdennyj, Odessa och Tjornomorsk, och transporterna kommer att övervakas av FN. Parlamentsledamoten säger dock att Ukraina inte litar på Ryssland ”även om de skriver under ett avtal med FN”.
Skyhöga livsmedelspriser
Tidigare i år varnade Internationella valutafonden (IMF) för kraftiga prisökningar på livsmedel, som inledningsvis kommer slå hårdast mot fattiga länder. Även FN:s livsmedelsprogram (WEP) har varnat för svår matbrist inom en snar framtid.
Världsbanken, som samverkar inom ramen för FN:s ekonomiska och sociala råd, talade om ”rekordhöga matpriser”, och organisationens president David Malpass tror att prisökningarna kommer att kasta hundratals miljoner människor i fattigdom och hunger. Den 20 april kallade presidenten i en intervju med BBC situationen för en ”mänsklig katastrof”.
– Det är en mänsklig katastrof, vilket innebär att näringsintaget sjunker. Men det blir då också en politisk utmaning för regeringar som inte kan göra någonting åt det, de orsakade det inte och de ser priserna gå upp, sade Malpass.
Avtalet mellan Ukraina och Ryssland inger dock hopp, men det är samtidigt en kamp mot klockan. Ukraina har silon som är fyllda med gammal skörd och nu är det dags att skörda igen, berättar Tamer Umdu, som är råvaruanalytiker på Lantmännen.
– Öppnas inte exporten upp så riskerar alla incitament att odla spannmål i Ukraina försvinna. Då kan vi prata om en tillbakagång 30 år i tiden, säger Umdu.
Ryssland och Ukraina producerar tillsammans en tredjedel av världens vete.