Free Porn
xbporn
torsdag, 18 juli, 2024
torsdag, juli 18, 2024

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

Den ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

En rysk miljardär har erbjudit sig att köpa två historiska amerikanska statyer som BLM-demonstranter vill bort från allmänhetens syn på grund av deras ”kopplingar till rasism och kolonialism”.

Affärsmannen Andrej Filatov, 48, som driver Art Russe Foundation – med fokus på bevarandet av sovjetisk konst – har lagt ett erbjudande om att köpa två statyer som amerikanska statstjänstemän har signalerat att de vill ha avlägsnade.

Miljardären Andrej Filatov vill köpa de bägge statyerna. Foto: Wikipedia/Mimikr

Den tidigare presidenten Theodore Roosevelts staty utanför American Museum of Natural History i New York City och en avbildning av den första guvernören i de ryska kolonierna i Alaska, Alexander Baranov, som finns i Sitka, Alaska, har båda planlagts för att avlägsnas.

Nu verkar det som om de förvisade statyerna kanske inte blir kvar i USA, med den potentielle ryske köparen Filatov som säger att han skulle exportera dem till Sankt Petersburg i Ryssland, där de skulle hyllas för det ”positiva intryck” som de båda männen har lämnat på Ryssland, rapporterar CNN.

En talesman för Art Russe Foundation sade till CNN: ”Vi har djup respekt och uppskattning för individer som bidragit till Rysslands utveckling och som var förknippade med vårt lands historia.”

”Både USA:s 26:e president Theodore Roosevelt och guvernören för de ryska bosättningarna i Nordamerika, Alexander Baranov, var statsmän som satte ett positivt avtryck i Rysslands historia. Vi ser därför behovet av att bevara deras minne för kommande generationer.”

Statyerna är bara två av hundratals som har väckt kontroverser i USA när Black Lives Matter-demonstranter kräver att nationen skall konfrontera sin problematiska historia, samtidigt som många sydstatsmonument rivs i södra USA.

New Yorks Museum of Natural History meddelade förra månaden att dess staty av president Theodore Roosevelt, som har stått vid ingången sedan 1940, är planlagd för att avlägsnas efter att ha fått ett godkännande från borgmästaren i New York City, Bill de Blasio och guvernör Andrew Cuomo.

Statyn föreställer Roosevelt till häst flankerad av en indiansk och en afrikansk, vilket tyder på att de är ”underkuvade och rasmässigt underlägsna” sade de Blasio i ett uttalande.

Republikanen och USA:s 26: e president, vars ansikte avbildas på Mount Rushmore tillsammans med George Washington, Thomas Jefferson och Abraham Lincoln, har krediterats för att lägga grunden för det moderna Demokratiska partiet.

Hans progressiva politik utjämnade spelplanen mellan rika och fattiga, ett eftermäle som fördes vidare genom den moderna liberalism som tillämpades av hans kusin, Franklin D. Roosevelt under hans presidentskap.

Ellen V. Futter, museets ordförande, sade avlägsnandet handlade mer om statyns ”hierarkiska komposition” än ett omdöme om Roosevelt.

I rysk historia är Roosevelt ihågkommen som en fredsmäklare som medlade vid Portsmouthfördraget som avslutade det 18 månader långa kriget mellan Japan och Ryssland 1904. Han fick Nobels fredspris för sina handlingar två år senare.

Alexander Baranov (1747 – 1819), är en mindre känd figur i USA:s historia. Han etablerade, och fungerade som guvernör för, de första ryska kolonierna i Alaska och var chef för det rysk-amerikanska bolaget.

En bronsstaty av honom står framför Harrigan Centennial Hall på en ö uppkallad efter honom, Baranov Island, i Sitka, Alaska, där den uppfördes 1989 för att påminna om Sitkas roll som handelscenter i det förflutna.

Under statyn lyder en plakett: ”Må vi bo i vänskap och fred för evigt i denna region.”

Ett upprop om att ta ner statyn har undertecknats av 2 500 personer som anser att Baranovs roll för att främja handeln i staden var synonymt med kolonisering och förtryck av Alaskas urinvånare.

I petitionen står det: ”Alexander Baranof (Baranov) var en rysk kolonisatör som kom till Sitka, Alaska, utan inbjudan, för att berika sig själv, sitt företag och sitt land.”

”År 1804 ledde han den väpnade attacken mot de lokala Tlingit-folket som har bott i detta område i över 10 000 år.”

Art Russe Foundation har skrivit till både Sitkas kommunstyrelse och till American Museum of Natural History och säger att de har erbjudit sig att köpa båda statyerna för en hemlig summa, och preciserar: ”Monetärt värde är föremål för förhandlingar”.

Filatov, som är född i Ukraina, är en duktig schackspelare och ordförande i Rysslands schackförbund samt var vice ordförande i FIDE, det internationella schackförbundet, mellan 2014 och 2018. Han tjänade sin förmögenhet inom transport- och hamnindustrin och har en uppskattad förmögenhet på 1,1 miljarder dollar rapporterar CNN.

Filatov grundade Art Russe Foundation 2012 för att samla in och bevara konst från sovjettiden, mellan 1917 och 1991. Konsten erbjuds sedan som lån till museer och gallerier.

Han är delägare i Globaltrans, en privat järnvägsoperatör, och grundade Investmentbolaget Tuloma 2013.

Senaste