lördag, 13 april, 2024
lördag, april 13, 2024

“Rule Britannia” och “Land of Hope and Glory” kan komma att strykas från BBC:s Proms efter Black Lives Matter-protester

BBC överväger att stryka älskade patriotiska sånger från Last Night of the Proms i kölvattnet av Black Lives Matter protester, enligt rapporter.

Dalia Stasevska, som leder Last night den 12 september, sägs vara för att utesluta de gamla favoriterna Land of Hope and Glory och Rule Britannia från spellistan.

Låtarna är populära bland många britter och får alltid den Union Jack-viftande publiken på Royal Albert Hall att gå igång varje år, även om publiken i år kommer att hållas borta på grund av coronaviruset.

Men i år sägs arrangörerna vara ute efter att använda en mer inkluderande spellista efter flera veckor av BLM-protester och en omvärdering av delar av Storbritanniens koloniala arv.

En BBC-källa säger till Times: ”Dalia är en stor anhängare av Black Lives Matter och tycker att en ceremoni utan publik är det perfekta tillfället att få till en förändring.”

Rule Britannia uppförs vanligtvis av en orkester på 80 musiker tillsammans med en kör på 100 sångare. Men på grund av kravet på social distansering kommer The Last Night of the Proms att uppföras av en mycket mindre orkester än vanligt i år, med bara 18 sångare som deltar.

Jan Younghusband, chef för BBC:s Tv-musik, sade att spellistan fortfarande övervägs.

Hon sade: ”Vi har många problem med hur många instrument vi kan ha. Det är svårt att veta om det är fysiskt möjligt att uppföra [Rule Britannia].”

”Några av de traditionella låtarna, som Jerusalem, är lättare att uppföra … Vi vet inte heller om vi kommer att vara i en värre situation om två veckor.”

Rule Britannia blev ansedd som en symbol för det brittiska väldet och den brittiska marinen efter att den skrevs under 1740-talet.

Kritikerna ifrågasätter raden ”Britons never, never, never shall be slaves” med tanke på nationens inblandning i slavhandeln.

BBC-krönikören Richard Morrison krävde nyligen att Rule Britannia och Land of Hope and Glory skulle dumpas eftersom de är ”grovt nationalistiska”.

Han skrev i BBC Music Magazine att det skulle vara ”okänsligt, på gränsen till uppviglande” att framföra verken i kölvattnet av Black Lives Matter-protesterna.

Han uppmanade programdirektörerna att ersätta den ”hårresande pinsamma anakronistiska röran av nationalistiska sånger” med en ”mer reflekterande” spellista för att inte ”provocera, förolämpa eller förlöjliga”.

BBC sade: ”Den nuvarande situationen med Covid-19 innebär att säsongen vi ursprungligen hade planerat tyvärr inte längre är möjlig.

”Istället har Proms 2020 omskapats i ett annat format, men vårt mål är detsamma – att skapa världens största musikfestival för klassisk musik genom att visa musikskapande i världsklass från ledande artister runt om i världen, belysa nya talanger, och presenter arbeten av några av dagens mest spännande och innovativa kompositörer.”

BBC Proms direktör David Pickard sade: ”Det är utmanande tider för vår nation och resten av världen, men de visar att vi behöver musik och den kreativa industrin mer än någonsin.”

”I år kommer det inte att vara Proms som vi känner dem, utan Proms som vi behöver dem.”

”Vi kommer att erbjuda en stimulerande och berikande musikalisk sommar för både lojala Promsbesökare och människor som upptäcker de rikedomar vi har att erbjuda för första gången.”

De levande föreställningarna av Proms börjar den 28 augusti.

Senaste