fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Rättsläkaren: George Floyd dog inte av kvävning

I den preliminära rapporten som rättsläkaren gjort efter det uppmärksammade polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd, som ledde till mannens död, skriver rättsläkaren att man inte hittat tecken att han skall ha kvävts – istället menar man att hans underliggande hälsoproblem, inklusive en hjärtsjukdom och möjliga kemiska substanser i hans kropp tillsammans med polisingripandet kan ha orsakat hans död. Svenska massmedier har än så länge inte uppmärksammat den viktiga rapporten.

I rapporten, som blev tillgänglig under fredagen, skriver den rättsläkare som genomfört en preliminär obduktion av George Floyds kropp att den 46-åriga svarte mannen både hade en sjukdomshistorik och sannolikt var påverkad av droger. Vidare menar rättsläkaren att man inte kan hitta fysiska bevis för att Floyd skall ha utsatts varken för traumatisk asfyxi (syrebrist) eller kvävning under polisingripandet.

Rättsläkare: Dog inte av kvävning
Rättsläkaren som genomfört obduktionen av Floyds kropp har släppt en preliminär rapport i vilken man skriver att obduktionen genomfördes den 26 maj. Den fullständiga rapporten är inte klar ännu men man kan ändå dra viktiga slutsatser:

Derek Chauvin sitter med knäet i nacken på George Floyd. Foto: Stillbild Youtube

”Obduktionen avslöjade inga fysiska fynd som stödjer en diagnos av traumatisk asfyxi eller kvävning”, står att läsa i rapporten. Vidare skriver rättsläkaren att Floyd: ”Hade underliggande hälsoproblem inklusive kranskärlssjukdom och hypertensiv hjärtsjukdom. Kombinationen av att Floyd hölls fast av polisen, hans underliggande hälsotillstånd och eventuella berusningsmedel i hans system bidrog sannolikt till hans död.”

Man skriver även att: ”Den åtalade hade sitt knä på Mr. Floyds nacke i 8 minuter och 46 sekunder totalt. Två minuter och 53 sekunder av detta var efter att Mr. Floyd inte längre svarade. Poliser är tränade i att denna typ av fasthållning med ett subjekt i en liggande position är underförstått farligt.”

Gjorde motstånd vid gripandet – dog
Gripandet av den 46-åriga George Floyd skedde under måndagen den 26 maj efter att en butiksanställd hade ring till polisen då att Floyd hade försökt köpa varor med förfalskade sedlar. Han påträffades i en bil utanför butiken tillsammans med två ”kända vuxna”, vilket åsyftar att de var kända av polisen sedan tidigare. När de två poliserna som kommit först till platsen försöker gripa den 100 kg tunga och nästan två meter långe Floyd gör han våldsamt motstånd och vägrar följa med poliserna frivilligt. Flera gånger kastar han sig på marken för att försvåra för poliserna att få med sig honom.

När den andra polisbilen kommer till platsen tar polisveteranen Derek Chauvin ledningen över de andra polismännen. De fyra poliserna gör flera resultatlösa försök att få in Floyd i polisbilen men hindras av att han gör sig tung. Istället lägger de ner honom på marken och tre av dem sätter sin tyngd på hans ben, kropp och en av dem, Chauvin, sätter sitt knä i nacken på honom.

Floyd klagar redan innan han hamnar på marken över att han har svårt att andas, varvid Chauvin svarar honom:

– Du kan prata alldeles utmärkt.

En av de andra poliserna frågar om de skall vända på honom på sidan men får svar av Chauvin att:

– Nej, håll kvar där vi har honom.

Varvid samma polisman säger:

– Jag är oroad över ett substansförgiftningsdelirium eller något sådant. [En beskrivning av en samling potentiellt farliga symptom orsakade av alkohol eller andra droger – red].

Till svar på detta säger Chauvin:

– Det är därför vi har honom på magen.

Därefter sitter Chauvin och de andra två poliserna kvar trots att Floyd ropar hela 15 gånger att han inte kan andas, och sedan tappar han medvetandet. I två minuter och 53 sekunder efter att Floyd tappat medvetandet och en av poliserna försökt hitta hans puls, men inte kunnat hitta den, så sitter de tre polismännen kvar. En ambulans kommer till platsen och han förs över till en bår och in i ambulansen. Under färden till sjukhuset konstateras att han saknar andning och puls varvid upplivningsförsök påbörjas, men misslyckas. Floyd förklaras död vid ankomsten till sjukhuset.

Bilden är suddig, men visar att flera polismän sitter på George Floyd. Foto: Stillbild Youtube

I efterspelet har 25 städer i USA drabbats av omfattande rasupplopp med skadegörelse och plundring där till övervägande del svarta och en mindre andel vita vänsterextremister anfallit poliser, byggnader och oskyldiga i de största rasupploppen i USA sedan 1992. En handfull personer har än så länge dödats i de växande och allt större rasupploppen. Bland offren finns poliser, upploppsmakare samt oskyldiga.

Derek Chauvin har anhållits misstänkt för både för den amerikanska motsvarigheten till dråp och ”grov oaktsamhet som skapat orimlig risk”, där det första brottet kan resultera i upp till 25 års fängelse och det senare upp till 10 års fängelse.

Det är oklart om någon av de andra poliserna även kommer att åtalas.

Svenska massmedier ger inte hela bilden
I svenska massmedier har Floyds död ägnats stor uppmärksamhet de senaste dagarna och man ägnar spaltmeter åt påstådd rasism hos den amerikanska polisen. Bland de svenska medierna har dock flera viktiga detaljer om incidenten kommit i skymundan, så till den grad att endast alternativmedier tagit upp dessa.

Händelsen beskrivs som rasistiska vita poliser mot en svart man, trots att av de fyra poliser som var direkt involverade med fysisk kontakt med Floyd var två asiater. Man kan anta att det inte passar in i narrativet om de ”onda rasistiska vita poliserna och de oskyldiga svarta männen som förtrycks av dem” att hälften av polismännen inte heller är vita.

Man nämner inte att det sitter två polismän till på Floyds kropp under hela gripandet, varav en av de förut nämnda asiaterna dessutom sitter på hans rygg. Fokuset har istället kommit att bli på den numera avskedade och åtalade förre detta polismannen Chauvin som syns sitta med knäet över Floyds nacke och som i princip beskrivs som en ”mördare” av en enig svensk journalistkår som dock precis som vi andra faktiskt inte vet vad som orsakade hans död.

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver till exempel: ”Hur polismannen dödade George Floyd fångades av en mobilkamera.”

Inga svenska massmedier har däremot uppmärksammat den viktiga rapporten från rättsläkaren som pekar på att Floyds död till synes inte orsakats av kvävning.

Senaste