söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Premier League ska hylla vänsterextremism

Efter tre månaders uppehåll på grund av coronakrisen återstartas snart den engelska fotbollsligan Premier League. Lagom till starten kommer alla spelares efternamn på matchtröjorna att bytas ut till ”Black Lives Matter” för att uppmärksamma konspirationsteorin om att svarta amerikaner är oproportionerligt utsatta för polisvåld.

I mitten av mars avbröts den högsta engelska fotbollsserien Premier League på grund av coronaviruset. Men den 17 juni kommer ligan att återstartas efter drygt tre månades paus.

I den första omgången kommer samtliga spelares efternamn att bytas ut på matchtröjorna mot texten ”Black Lives Matter” för att uppmärksamma den vänsterextrema organisation som orsakat kravaller och upplopp runt om i världen de senaste veckorna, rapporterar den brittiska vänstertidningen The Guardian.

Ligan kommer också att acceptera ifall vissa spelare vill knäböja inför matchen. Knäböjande har för svarta spelare i olika sporter blivit en symbol för motstånd mot påstådda oförrätter medan det för vita är ett tecken på underdånighet inför svart-makt rörelsens anspråk.

Domarna har också fått instruktioner om att inte dela ut gula kort till spelare som sliter av sig matchtröjan för att visa ett politiskt budskap på undertröjan.

Idén om att spelarnas efternamn skulle bytas ut mot ”Black Lives Matter” ska ha kommit från lagens lagkaptener och spelarnas fackförening, Professional Footballers’ Association.

Senaste