test
lördag, 15 juni, 2024
lördag, juni 15, 2024

Polischef om rånvågen mot unga: Invandrarna förnedrar för att de har långtråkigt

De senaste veckorna har flera grova och uppmärksammade ungdomsrån skett runt om i Sverige. Rånen liknar varandra så till vida att de genomförs av invandrargäng som ger sig på ensamma svenskar och förnedrar dem under rånet. Nu menar polischefen Erik Nord att förnedringsrånen beror på tristess bland invandrarna.

12 november rånades en ung man i Göteborg på allt utom sina underkläder. Rånarna skar även av en bit av offrets öra. I oktober berättade Niclas, 20, om hur han tvingades kyssa fötterna på personerna som rånade honom.

Det är två exempel på den rånvåg mot unga som just nu sveper över Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådet har rånen mot personer under 18 år ökat kraftigt de senaste åren. 2013 genomfördes 1 000 rån av detta slag medan det under 2019 års nio första månader redan anmälts 1 800.

Polisen har dock en teori om vad rånen beror på. Till TT säger Erik Nord, områdeschef för polisen i Göteborg, att det är ”långtråkighet” som får invandrargängen att förnedra unga svenskar.

– Gärningsmännen ser det som en sysselsättning, att de har långtråkigt och passar på att råna och förnedra, säger Erik Nord.

Det finns dock andra teorier om vad förnedringsrånen beror på. I den sociologiska kandidatuppsatsen ”Vi krigar mot svenskarna” från 2005 undersöker Petra Åkesson varför unga invandrare begår den här typen av brott.

I uppsatsen kan man bland annat läsa att invandrarna ”rånar svenska ungdomar därför att det är lättast att råna dem och för att svenskarna är rädda under rånet”.

”Ungdomarna känner sig stolta över att ’kriga’ mot svenskarna och på detta sätt förändrar de känslan av förödmjukelse; rånhandlingen blir en form av problemlösning”, står det i uppsatsen.

Senaste